Vesti

BB KLEKA I DALMATINSKI PRŠUT OSVOJILI SVETSKO TRŽIŠTE

Dok su stanovnici Bajine Baste ponosni na svoj brend BB Kleku,mestani zlatiborskog sela Mušvete diče se sa pršutom,ali ne zlatiborskom,vec dalmatinskom.I jedan i drugi proizvod,zahvaljujući kvalitetu pronašao je svoje mesto na policama svetskih trgovinskih lanaca.

Od najkvalitetnijih sorti sljiva po tradicionalnom tehnološkom postupku,uz dodatak odabranih plodova kleke proizvodi se BB klekovača koja je pronašla mesto u izlozima pariskih i londonskih radnji.Organizovana proizvodnja i flaširanje počelo je davne 1955.godine .

,,Kada je zemljoradnička zadruga otišla u stečaj,mi radnici nismo napustili fabriku,već smo uložili napore da ona i dalje radi.BB klekovača nikada nije prestala sa proizvodnjom tako da danas ima i vlasnika koji je utrostručio proizvodnju,,-kaže Milomir Jovanović,direktor BB klekovače.

Dok se Bajina Basta ponosi sa BB klekovačom,u zlatiborskoj sušari u Mušvetama proizvodi se dalmatinski pršut,pančeta i kulen,bez konzervansa i aditiva,isključivo sa upotrebom morske soli i uz sušenje prirodnim vetrenjem.

,,Ograničena je proizvodnja jer se proizvodi isključivo u zimskim mesecima,,kaže Mirko Berić,vlasnik pršutane.

Delikatesima iz sušare u Mušvetama snabdevaju se vodeći ugostiteljski objekti,ne samo u Srbiji već i Tokiju,Japanu,Americi i Kanadi.Kako je Berić sačuvao tradiciju predaka iz Dalmacije u proizvodnji pršuta,tako je iskoristio i umeće proizvodnje vina koje se može piti uz dalmatinski pršut,a odlicno ide i uz klekovaču.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!