Vesti

Petrovići iz čačanskog sela Stančići-cveće je vrtić koje zahteva svakodnevnu brigu

Slobodan Petrovic‭ ‬iz Stančića godinama je bio poznati povrtar u čačanskom kraju,ali je odluku da se bavi cvećarstvom doneo onog trenutka kada mu je grad,već treću godinu zaredom‭ ‬uništio kompletan rod povrća. Danas se bavi cvećarstvom,koje je ,kako tvrdi isplativije,ali i zahtevnije .

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, Foto: Agropress

Loši vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvodjačima cveća pa mnogi asortiman nisu prosirivali kada je u pitanju martovski program.U plalstenicima Petrovića preovladavaju ciklame i primule.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, Slobodan Petrović,Foto: Agropress

“ Osmomartovski program jedan je od najzahtevnijih programa zato što cvet treba da se dovede u fazu cvetanja u martu,kada vreme nije pogodno zbog kišnih dana,javljaju se truleži na biljkama i neophodno je provetravati .Sama proizvodnja ciklama traje 365 dana u godini i ona se seje ove godine za sledeću. Mi smo se poslednjih godina opredelili za uvoz rasada krajem jula,početkom avgusta.” kaže Slobodan za Agropress.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, ,Foto: Agropress

Glavna sezona je prolećna pa se u ponudi mogu naći balkonsko gde preovladavaju muškatle i surfinije i baštensko gde prednost imaju begonije i kadife.
“Što se tiče prolećnog cveća koje ce krasiti dvorišta I terase, najaktuelnija je begonija, poznata kao muškatla sa retkim ili gustim cvetom, kaliopa u više boja koja je veoma istrajna i surfinija za koju mnoge domaćice tvrde da je najzahtevnija. Stoga, Slobodanova majka Rada,ima savet zlata vredan.

Porodično gazdinstvo Petrović,Stančići, ,Rada Petrović, Foto: Agropress

“ Cveće treba saditi što ranije,mnogo se greši kada se kasno posadi,kada počnu velike vrućine jer se plastika i žardinjera zagreju.Surfinija i muškatla mogu se saditi već početkom aprila,malo dublje posaditii uz zalivanje obavezno dodavati prihranu,a zalivanje isključivo dok je billjka hladna”, kaže Rada za Agropress.

U proizvodnji cveća koja se neprestano okreće,bez prestanka,uključena je cela porodIca.Supruga Mirjana,deca Anita i Ognjen i roditelji koji su,najveća podrška i oslonac.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!