Vesti

Umesto belog štapa, Miroslavu kroz život vodi optimizam

MIroslava Šaponjić, Foto: Agropress

Nova Varoš – Sve je veći broj starih i bespomoćnih lica sa teritorije opštine Nova Varoš koji su prinudjeni da potraže smeštaj u ustanovama socijalne zaštite.
Poražavajući je podatak da većina ima decu koja žive u gradu, ali nisu u situaciji da o njima brinu, kažu u Centru za socijalni rad ove opštine.
Sa druge strane, ima i onih koji su uprkos svom invaliditetu, na vreme savladali sve prepreke i spremno dočekali starost poput Miroslave Šaponjić.

MIroslava Šaponjić, pletilja, Foto: Agropress

Nije joj potreban ni lični pratilac, ni beli štap, jer nju kroz život vodi upornost i optimizam. Završila je školu za slepe u Osjeku i veštinu pletenja savladala u 15 godini. Čuvena je po najlepšim dzemperima, tunikama i čarapama koje već decenijama izradjuje svojim spretnim rukama, uz pomoć igala.

“ Ako te žale, kao da nisi ni živeo,“ kaže MIroslava Šaponjić, Foto: Agropress

“ Pletem dzempere od svoje 15 te godine, ovo što sada trenutno pletem je rad sa grančicama, jedan red običan, jedan grančice”, kaže Miroslava za Agropress.
Miroslava sama obavlja kućne poslove i svakodnevno prepešači i po nekoliko kilometara , kod komšija na kafu, kaže Zorka Anton1513ić, Miroslavina ses13

“ Miroslava je samostalna i pleni optimizmom“, kaže njena sestra Zorka, Foto: Agropress“ Sama obriše po kući, očisti, opere sudove, sama kuva kafu i često posećuje komšije”, kaže Zorka.
Da Miroslava voli društvo potvrdjuje i ona sama.
“ Mnogo volim ljude, društvo mi uvek prija, sedimo, pričamo. Trudim se da putujem kada god mogu, rado učestvujem na takmičenjima Saveza slepih i nabitnije mi je druženje “, dodaje Miroslava za Agropres.
Za razliku od Miroslave koja je urpkos invaliditetu, samostalna i kako sama tvrdi radno sposobna jer je zlatne ruke dobro sluze, sve je veći broj starih i bespomocnih lica iz seoskih područja koja nisu u situaciji da se sami brinu o sebi, kažu u Centru za socijalni rad ove opstine.
Branka Leković, sociolog naglašava da je u poslednje vreme izrazita želja starih da se smeste u dom.
“ Sve je veći broj starih lica sa seoskih područja o kojima nema ko da brine, deca su na strani, rodbine je sve manje i oni su bespomoćni i prinudjeni da potraže smeštaj u ustanovama socijalne zaštite.

Branka Leković, sociolog, Foto: Agropress

Zahteva za smeštaj starih na godišnjem nivou bilo je desetak, ali je ove godine ta brojka na mesečnom nivou,  što potvrdjuje da je sve više onih koji  nisu u situaciji da se sami o sebi staraju pa su prinudjeni da potraže pomoć “, dodaje Leković.
Miroslava je jedna od onih koja se ne oseća staro i bespomoćno jer njen vedar dug pleni optimizmom i čini je pobednikom ne samo na takmičenja na koja odlazi, već i u decenijama života u mraku .

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!