Vesti

Pošumljavanje u Dragačevu

Foto: rtv.rs
Foto: rtv.rs

U Lučanima je zasađeno oko 2.000 sadnica drveća, koje će zameniti bolesna i isečena stabla.
Sadnju listopadnog drveća i četinara sprovelo je Javno preduzeće „Srbijašume“ u saradnji sa Upravom Ministarstva poljoprivrede za šume, lokalnom samoupravom i Ministarstvom pravde, Upravom za izvršenje zavodskih sankcija.
„Na prostoru oko jednog hektara u Lučanima, osušena stabla i proređene drvorede zameniće mlade šume, a u njima divlje trešnje, smrče, hrastovi i borovi. Zasađene su četiri lišćarske i jedna četinarska vrsta kako bi se forsirale autohtone vrste drveća“, istakao je rukovodilac Odeljenja za gajenje šuma JP „Srbijašume“, Zvonimir Baković.

Sledi izrada staza kroz drvorede, postavljanje behaton ploča, osvetljenje, postavljanje klupa za starije osobe. U akciji sadnje stabala na staroj i novoj koloniji su učestvovali i volonteri organizacije „Lučani u srcu“.

Pošumljavanje u Lučanima je najbolji nači zaštite od erozije, od bujičnih delovanja, negativnih, unapređenja cele životne sredine i proizvodnje drveta i zapošljavanja ljudi koji ostvaruju prihod na tom drvetu, kaže Saša Stamatović, vd direktora Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Lučani će krasiti oko 2.000 novih, zdravih stabala, ali i mini hortikulturalni park u centru Lučana, dar Ministarstva poljoprivrede i Srbijašuma, saopšteno je iz Opštine Lučani.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!