Vesti

Agronomski fakultet obeležio slavu Svetog Trifuna

Čačak – Agronomski fakultet u Čačku već dvadeset godina obeležava svoju slavu Sveti Trifun, inače dan vinogradara. Prema rečima dekana
Vladete Stevovića on je izabran jer čini osnovnu delatnost, a to je obrazovanje studenata iz oblasti poljoprivredne i prehrambene tehnologije.

Foto:Agropres

„Ovaj dan obeležavano i praznično ali i radno, jer u sklopu slavlja imamo i niz aktivinosti. Fakultet se bavi projektima i naukom, dans je bila radionica za poljoprivredne proizvođače i hladnjačare, gde je cilj okupljanja jedan transfer znanja, a sve u cilju adekvatnije proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane i kvalitetnih proizvoda koji se mogu plasirati kako na domaćem tako i na inostranom tržištu“, rekao je Stevović.
On dodaje da pored svih svojih redovnih aktivnosti, fakultet u martu ima svoje tradicionalno savetovanje o biotehnologiji gde već ima prijavljeno oko 100 radova koji će se prestaviti. Takođe se radi na inoviranju studijskih programa, osnovnih, master i doktorskih studija, kao i unapređenje kvaliteta rada u laboratorijama.

Foto:Agropres

Domaćin ovogodišnje slave profesor Drago Milošević, kaže da pored koletiva fakulteta gosti su i sa univerziteta i svi oni sa kojima sarađuju.

,,Na današnji dan vinogradarstva moram napomenuti da Srbija ima budućnosti u ovoj proizvodnji kao i u poljoprivrednoj, samo je potrebno da se malo organizujemo i da znamo šta hoćemo i da primenjujemo savremenu tehnologiju. Jer bez tvisokog prinosa i kvaliteta ne možete na tržište, niste konkurntni“, navodi Milošević.
Asistent naučne oblasti u vinogradarstvu na Agronomskom fakultetu Vera Vukosavljević rekla je da vinogradatsvo u Srbiji ima ozbiljnu perspektivu, jer su najkriznije godine iza nas.

Foto:Agropres

„Najperspektivnija uloga je edukacija proizvođača, zatim podsticaj resornog ministarstva. Istakla bi ulogu malih proizvođača i malih vinarija koje su polako osvojile i evropsko i svetsko tržište“, kaže Vukosavljević dodajući da ova oblast zahteva mnogo rada i novce.

Prema njenim rečima potrebno je ozbiljno pristupiti osnivanju jednog vinograda jer je u pitanju velika investicija, neke kalkulacije pokazuju da podizanje jednog hektara do momenta stupanja u rodnost je oko 20 do 30 hiljada evra.
„Obično su to edukovani ljudi, koji moraju da vode računa o tome kakva je namena proizvodnje, kao i odabir dobrih sorti. Jasno je da proizvodnja dobrih vina počinje u vinogradu. Ljudi sa strane kada dolaze vole da probaju naša auhtotona vina, tako da bi trebalo da potraže neku sorta koja bi bila zanimljiva. Kasnije dafinaliziraju tehnologiju gajenja grožđa gde presudan uticaj ima i klima. I na kraju da se dobro obradi“, zaključila je Vukosavljević.

Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!