Vesti

Aleksandar Leposavić – bolesti i štetočine mogu naneti veću štetu nego sneg u malinjacima

Trenutne temperature ne utiču mnogo na smrzavanja biljaka,ali ovakvi vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti i štetočina,kaže doktor Aleksandar Leposavić iz čačanskog Institita za voćarstvo.

Aleksandar Leposavić,naučni saradnik u Institutu za voćarstvo u Čačku, Foto; Agropress

“ Situacija u malinjacima je šarenolika,u zavisnosti u kakvom su stanju ušli izdanci u periodu mirovanja.Poslednje temperature štetu nanose u malinjacima u kojem su izdanci u lošem stanju i koji su krenuli u fenofazu listanja,takvim malinjaka nema puno,ali je loše to da ovakvo vreme utiče na razvoj bolesti i štetočina tako da će se proizvodjači susretati sa pojavom bakterioza.Prošla godina je bila specifična,jako dug ,vlašan i hladan period,a u periodu berbe bile su visoke temperature tako da su izdanci ostali kratki,nedovoljne visine za vezivanje i samim tim predodredjeni za visok i kvalitetan rod. Površine pod malinom u toku prošle godine su povećane,ali su prinosi umanjeni što se može zaključiti da su mnogi malinari nezadovoljni cenom slabo ulagali u malinjake.
Proizvodjačima se savetuje da čim vremenski uslovi dozvole,udju u malinjake,vezuju izdanke da bi ujedno i usporili vegetaciju i primene sredstva zaštite”, kaže Aleksandar Leposavić za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!