Vesti Video Poljoprivreda

APRILSKI SNEG I MRAZ NANEO ŠTETU MIOKOVAČKIM VOĆARIMA (Video)

Aprilski sneg iznenadio je voćare miokovackog kraja koji su se nadali rodnoj godini,pre svega kajsije koja je kvalitetom proslavila ovaj kraj. Mraz i sneg desetkovao je većinu voća poput kajsije,jabuke i trešnje,dok na malini sorte himbo top nisu vidljiva oštećenja.

Djordje Todorović je mladi voćar koji na 2 hektara 70 ari uzgaja malinu sorte himbo top i na tri hektara kajsije. Kako su kajsije već iznele plod, mraz ih je presekao tako da ove godine,kako kaže,ne ocekuje veći rod. Za razliku od žutog zlata,crveno zlato nije pretpelo vidljiva ostecenja.

“S obzirom da mi imamo sortu himbo top,mislim da smo dobro prošli,sigurno to neće biti rezultati kakvi bi bili da nije ovakvog vremena,ali mislim da ćemo se provući za razliku od malinara Arilja i Ivanjice koji većinom gaje vilamet i već su povezali,poprskali za cvetanje ,kod njih će šteta biti mnogo veća.Što se kajsije tiče,postoje parcele koje su bile malo više izložene mrazu i sad čekamo lepše vreme da vidimo šta će da se desi,medjutim na nekim parcelama već se zna da je mraz odneo rod”,kaže Todorović.

Ni susedni voćnjak Veljka Lazovića na 4 ipo hektara pod kajsijom nije poštedjen,a troškove oko 2 hiljade evra po hektaru većina neće moći da pokrije.

“Kajsija je ove godine trebalo da da nekih 80 tak tona za 4 ipo hektara.Sve je dovedeno u najbolji red,u najboljim godinama su stabla,ali ove godine mraz i sneg su 50 odsto najmanje za sad odneli,ako ne bude više mraza i prevedravanja,ali mislim da od tofa nema ništa.Proizvodnja kajsije po hektaru minimalno košta oko dve hiljade evra.Konkurisao sam za traktor koji je neophodan u voćarskoj proizvodnji ,mislim da sam za jedan mraz izgubio pola traktora,ako ne i ceo”,kaže Lazović.

Na nižim nadmorskim visinama, na trešnji je pocrneo plod,tako da je oko 70 odsto roda mraz odneo,kaže Lazo Lazović koji na 6 ipo hektara proizvodi kajsiju,trešnju i višnju.

“U voćarstvu sam 15 godina,na 6,5 hektara uzgajam voće,ali od 50 do 70 odsto plodova je pocrnelo i izgubili smo mnogo što smo ulagati u prskanje,rezanje,djubrenje i obradu kajsije.U nižim krajevima trešnji je pocrneo plod,oko 70 odsto je odnelo,gde je veća nadmorska visina tu je nešto bolje stanje .Mislim da ću kajsije imati za džem,dodaje Lazović.

Voćnjaci koji su pored reka su izmrzli,potvrdjuje Ivan Topalović koji na 11 hektara proizvodi kajsije,trešnje,jabuke i sljive. Ne očekuje znatne količine roda,a i kupovinu mehanizacije moraće da odloži jer troškove neće moći da pokrije.

“Dole što mi je hektar jabuke i 40 ari šljive do Čemernice u polju je izmrzlo i kod crkve imam oko 80 ari trešanja ,90 odsto je izmrzlo kao i pola hektara stenleja.

Sudeći po šteti koju je sneg i mraz naneo voćarima zapadne Srbije,u prestonici kajsije,selu Miokovci ove godine neće imati šta da se ubere.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!