Vesti

Balirka preča od letovanja, kažu poljoprivrednici, mladi bračni par Bojana i Gojko Djordjević

Prema statističkim podacima oko 5 posto srpskih porodica preživljava zahvaljujući pomoći rodjaka sa sela. Oni se najčešće i ne pitaju,  kako žive i koliki su troškovi mladih koji su odlučili  da ostanu na imanju svojih predaka.

Bojana i Gojko Djordjević iz Ljubić sela kod Čačka,  obradjuju oko 7 hektara zemlje. U svojim zasadima i na njivama gaje maline I povrće. U stajama imaju 7 krava I troje teladi.

“ U gradu kažu da je nama lako jer mi sve na selu imamo, ali ne teče nama mleko na izvoru. Treba doći do toga. Prolećna setva, jesenja setva, priprema hrane za stoku, košenje…to su najveći troškovi na selu. Plus ulaganje oko stoke, veterinarske usluge. Da ne govorim oko kuće šta sve treba, tu su troškovi isti kao u gradu“, priča Gojko za Agropress.

Gojko Djordjević, selo Ljubić, Foto: Agropress

Na selu nema redovnih mesečnih prihoda i zarade. Troši se i pre nego što neki od proizvoda stigne na naplatu.

„U poljoprivredi je veliki krug koji se okreće. Novac koji sam uložio prošle godine u proleće, tek naredne godine mogu da očekujem. Dok proizvedem hranu, dok othranim bika, prodam i tek onda novac leže na račun“, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Najveći troškovi su u proizvodnji, za repromaterijal i mašine koje su često starije od vlasnika.Obnavljanje mehanizacije preče je od odmora,

„Troje teladi koje sada gajimo, kad prodamo kupujemo balirku. Ne možemo ove godine, ali sledeće sigurno. Nema mora, nema planine, za balirku štedimo“, priča Bojana, koja je od malih nogu navikla na seoske poslove.

Bojana Djordjević, Foto: Agropress

Djordjevići imaju troje dece, a njihove potrebe su iste kao i onih mališana koji odrastaju u gradu.

“ Deca u školu, na ekskurzije, izlete…Troje njih mora da se obuje obuče, znate koliko to košta. Tu su i troskovi za struju, vodu, telefon koje moraju svi da plate bez obzira da li žive u gradu ili na selu. Svaki dinar mora da se isplanira, ali ne žalimo se. Širimo se koliko nam je dugačak guber“, kaže ova  mlada majka.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!