Вести Пољопривреда

Богатом сланом и слатком зимницом, породица Роговић чува квалитет српских традиционалних специјалитета

Ивана Роговић и ове сезоне спрема зимницу, Фото: Агропресс

Чачак – Двориште и кућа породице Роговић из чачанског насеља Љубић већ данима мирише на печене паприке.

Уместо да попут својих вршњака слободно време проводи на сеоском игралишту или у градском кафићу, Алекса Роговић помаже својим родитељима. Овај вредни 15-огодишњак након школе, прионе на захтеван рад спремања ајвара од печене паприке.

Алекса Роговић , Фото: Агропресс

„Након печења, паприка мора добро да се да се ољушти, да нема семенке ни љуске, самеље се и пржи. Ово јесте захтеван посао, али помажем родитељима колико могу и борим се“, каже средњошколац Алекса Роговић.

Домаћица Ивана није случајно у овом послу. Са својим супругом и синовима спреми на стотине тегли ајвара по бакином рецепту. У сваку теглу, каже, уткани су стрпљење, труд и рад са љубављу.

Спремање зимнице је породичан посао, Фото: Агропресс

„За добар ајвар пре свега потребна је квалитетна паприка прве класе, а да бисте препознали домаћи прави ајвар, он мора бити добро упржен. Мора да буде довољно слан, од чисте печене паприке, без додавања патлиџана или барене паприке. Ајвар мора бити кремаст , лепо мазив и добро упржен, а готов је када се види дно шерпе. Мора се куватхи два сата”, каже искусна домаћица Ивана Роговић.

Поред ајвара од печене паприке, као специјалитета куће, Роговићи спремају и осталу сезонску зиницу, краставчиће, туршију, парадајз и у народу познату, шарену салату.
Домаћин куће највише брине о набавци квалитеног поврћа, али и воћа, јер Роговићи припремају и слатку зимницу,па је њихов домаћи шпајз пун слатког и џемова од свих врста воћа .

„Воће и поврће набављамо од наших пољоипривредних произвођача овде у Моравичком округу, купус узимамо из Мрчајеваца, паприку из Заблаћа, шљиву и остало воће подно Каблара. Чачански крај препознатјљив је по квалитетном волћу и поврћу, па немамо проблеме у набавци”, објашњава домаћин Миладин Роговић.

Ова сложна породица успела је да сво здравље нашег поднебља спакује у тегле, а својим знањем и искуством Роговићи су сачували квалитет наших традиционалних специјалитета.

Агропресс

Оставите коментар

error: Content is protected !!