Vesti Poljoprivreda

Bogatom slanom i slatkom zimnicom, porodica Rogović čuva kvalitet srpskih tradicionalnih specijaliteta

Ivana Rogović i ove sezone sprema zimnicu, Foto: Agropress

Čačak – Dvorište i kuća porodice Rogović iz čačanskog naselja Ljubić već danima miriše na pečene paprike.

Umesto da poput svojih vršnjaka slobodno vreme provodi na seoskom igralištu ili u gradskom kafiću, Aleksa Rogović pomaže svojim roditeljima. Ovaj vredni 15-ogodišnjak nakon škole, prione na zahtevan rad spremanja ajvara od pečene paprike.

Aleksa Rogović , Foto: Agropress

„Nakon pečenja, paprika mora dobro da se da se oljušti, da nema semenke ni ljuske, samelje se i prži. Ovo jeste zahtevan posao, ali pomažem roditeljima koliko mogu i borim se“, kaže srednjoškolac Aleksa Rogović.

Domaćica Ivana nije slučajno u ovom poslu. Sa svojim suprugom i sinovima spremi na stotine tegli ajvara po bakinom receptu. U svaku teglu, kaže, utkani su strpljenje, trud i rad sa ljubavlju.

Spremanje zimnice je porodičan posao, Foto: Agropress

„Za dobar ajvar pre svega potrebna je kvalitetna paprika prve klase, a da biste prepoznali domaći pravi ajvar, on mora biti dobro upržen. Mora da bude dovoljno slan, od čiste pečene paprike, bez dodavanja patlidžana ili barene paprike. Ajvar mora biti kremast , lepo maziv i dobro upržen, a gotov je kada se vidi dno šerpe. Mora se kuvathi dva sata”, kaže iskusna domaćica Ivana Rogović.

Pored ajvara od pečene paprike, kao specijaliteta kuće, Rogovići spremaju i ostalu sezonsku zinicu, krastavčiće, turšiju, paradajz i u narodu poznatu, šarenu salatu.
Domaćin kuće najviše brine o nabavci kvalitenog povrća, ali i voća, jer Rogovići pripremaju i slatku zimnicu,pa je njihov domaći špajz pun slatkog i džemova od svih vrsta voća .

„Voće i povrće nabavljamo od naših poljoiprivrednih proizvođača ovde u Moravičkom okrugu, kupus uzimamo iz Mrčajevaca, papriku iz Zablaća, šljivu i ostalo voće podno Kablara. Čačanski kraj prepoznatjljiv je po kvalitetnom volću i povrću, pa nemamo probleme u nabavci”, objašnjava domaćin Miladin Rogović.

Ova složna porodica uspela je da svo zdravlje našeg podneblja spakuje u tegle, a svojim znanjem i iskustvom Rogovići su sačuvali kvalitet naših tradicionalnih specijaliteta.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!