Vesti

Boja, ukus ili sorta? Pijačni prodavci otkrivaju kako da prepoznate domaće jagode

Foto: Agropress
Foto: Agropress

Domaće pijace se sve više crvene – počinje sezona domaće jagode, a sa njenim dolaskom i drastična razlika u ceni između nje i uvozne „sestre“ iz Grčke i Turske. Ovog vikenda na pijaci je kilogram domaće jagode košta od 400-500 dinara, a kilogram uvozne od 200.250.

Posetiocima pijaca nameću se dva pitanja:

1) Da li je tolika razlika u ceni opravdana?

2) Kako da prepoznam domaću jagodu?

Ekipa „Blica“ istražila je za vas odgovore na ova pitanja. Uputili smo se na beogradsku pijacu „Bajloni“, gde su nam ljubazni prodavci objasnili koji su plodovi ukusniji i da li još uvek važi uvreženo mišljenje da je domaće voće uvek slađe.

Zašto su domaće toliko skuplje?

Kako prodavci poručuju, glavna razlika je u ceni, te će i ove godine domaće jagode biti znatno skuplje od uvoznih, a glavni razlog je mala količina prvih domaćih jagoda, gajenih u plastenicima. Kasnije će cena pasti, ali prema njihovim rečima, neizvesno je koliko, jer to zavisi od prinosa tokom narednih meseci.

– Koje su naše jagode, najjasnije se vidi po ceni, domaće stižu sad u maju, a očekujemo da će im početna cena biti oko 400 dinara po kilogramu, dok će uvozne koštati oko 200 dinara – kaže jedna prodavačica.

Kako prepoznati domaće? One su svetlije, ali i to može da prevari

Ipak, kako bi pojedini pijačari mogli da zarade upravo na toj razlici, prodavajući uvoznu robu po ceni domaćeg proizvoda, posavetovali su nas da obratimo pažnju na boju ploda.

– Ono na šta biste mogli da obratite pažnju je boja, a naše su nešto svetlije nijanse – dodaje drugi prodavac.

Susedni prodavci su nam, pak poručili da se kupci ne mogu mnogo osloniti na svoje čulo vida.

– Transport ne može da utiče na izgled jagode do te mere da joj promeni oblik, veličinu, pa čak ni miris, to sve zavisi od vrste jagode. Jedino možda na boju može da utiče, ali to je teško videti na prvi pogled – kažu na ovoj pijaci.

Srpske su slađe, jer nisu pretrpele dug transport

Ipak, mišljenja su i po ovom pitanju različita, te smo od drugih prodavaca čuli da je poreklo jagode nemoguće prepoznati ni po boji.

– Iskreno, ja kao prodavac ne vidim razliku na oko, mislim da ljudi ne mogu da znaju dok ne probaju. Uzmite jednu jagodu i biće vam jasno da li valja ili ne. Naše su uvek bile slađe, jer su sveže i nisu pretrpele tako dug transport – zaključak je gospodina za susednom tezgom.

Nije bitno odakle su, već koja je sorta

S druge strane, u nekoliko navrata čuli smo i mišljenje da o ukusu zapravo uopšte ne govori odakle je neki plod potekao, već kojoj sorti pripada.

– Jagode sad uglavnom stižu iz Grčke i Turske, gde je podneblje za uzgoj dosta slično našem, te nema razlike u ukusu. Ljudi zbog toga češće i uzimaju stranu robu, jer se ona krilatica da je naše uvek slađe pokazala kao ne toliko tačna, a cena im je znatno viša – poručile su nam dve gospođe za tezgama.

Izdvojile su tri vrste koje su po njihovom mišljenju najukusnije.

– Najslađe su one fonfeti, to su domaće sitne okrugle jagode. Od naših su lepe i ananas jagode, ali i kleri – poručuju pijačni prodavci.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

error: Content is protected !!