Vesti

Borovnica, šansa za bolji život

Foto:Novosti

Časlav Maksimović inženjer šumarstva po obrazovanju preko trideset godina bavio se investicionim bankarstvom i uspešno vodio sopstvenu firmu u Americi. Pre deset godina odlučio je da se sa porodicom vrati u Srbiju. Sada sa sinovima Markom i Lukom, razvija zasad borovnica u Božurnji nadomak Topole.

Dvadeset dvogodišnji blizanci Marko i Luka rođeni su i odrasli u Los Anđelesu. U Beogradu su završili srednju školu sada su studenti Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, što ih je podstaklo da na svojoj dedovini, zasade borovnice na tri hektara, a za sadnju pripremaju još hektar.

„Mi nikada nismo imali dodirne tačke sa selom i sa poljoprivredom, ali smo prepoznali veliku perspektivu što se tiče privrede u Srbiji, i onda smo počeli da gledamo s ekonomske strane i videli da je borovnica najperspektivnija i najisplativija voćka“, kaže Marko Maksimović.

foto: Agroklub

Maskimovići sarađuju sa partnerima iz Holandije, uvoze i prodaju sadnice, i kažu da su se potpuno profesionalno posvetili ovom poslu.

Uz odgovarajući sistem za navodnjavanje, automatizovan olakšavamo proizvodnju time ne moramo stalno da budemo tu, dajemo navodnjavanje, dajemo prehranu preko toga samo jednom nedeljno i ostalo što se tiče posla imamo zaštite preventivno da se radi, održavanje parcele između, trava“, kaže Luka Maksimović.

Otac Časlav nadgleda ceo posao i još uči sinove.

„Sad imaju volje da se bave ovim poslom u kome vide budućnost svoju, perspektivu u kome vide budućnost svoju, perspektivu. Jer naša perspektiva je u stvari njihova perspektiva, a ne moja“, kaže Časlav Maksimović otac.

U hladnim zimskim večerima kada yavrše sa poslom Maksimovići vole da se okupe. Otac Časlav za svoju dušu odsvira džez kompoziciju za klavirom ili se sviranjem na fruli vrati u detinjstvo, a sinovi ga u svemu podržavaju.

izvor,RTS

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!