Vesti

Branka Lazović, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva u čačanskom selu Lipnica

Branka Lazović iz čačanskog sela Lipnica više od dve decenije uspešno se bavi proizvodnjom mleka i jedna je od retkih žena u zapadnoj Srbiji koja je nosillac poljoprivrednog gazdinstva.
“ Ovo je voćarski kraj, ali ja sam se opredelila za govedarstvo, već 21.godinu, sada smo svoj na svome, usput smo se proširivali i danas imamo deset muznih krava i pet do šest junica, toliko možemo da ishranimo i da odradimo”, kaže Branka Lazović za Agropress.

Branka Lazović, poljoprivrednica iz Lipnice, Foto:Agropress

“ Dnevna proizvodnja mleka je od 120 do 150 litara mleka, kada su sve u muži bude i 160 litara mleka.
Kada je reč o kvalitetu mleka, mlekare to odredjuju, 4-ka je masna jedinica barem toliko nam plaćaju, cena je od 34 do 35 dinara sa premijom izadjemo na 42 dinara. Proizvodnja mleka može biti profitabilna, bilo je i boljih dana,a sada je to prosek,ako nema ulaganja i ima oformljeno stado i objekte, može da opstane i prati proizvodnju i živi solidno kao što je kod nas slučaj,” kaže Branka.

Branka je ,osim državnih, iskoristila i subvencije grada Čačka za kupovinu laktofriza koji joj je znatno olakšao prizvodnju mleka.
“ Mnogo znači, mi smo do sada koristili laktofriz od mlekara, onda jedna mlekara odlaz,i pa moraš da menjaš uredjaj, druga doterava,pa menja, a mi nismo bili u prilici da kupimo sopstveni. Sada nam je dosta olakšana proizvodnja, dobili smo polovinu novca tako da se postiže kvalitet, čistoća mleka,somatske ćelije”, dodaje Branka Lazović.

Laktofriz u gazdinstvu Lazovića, Foto, Agropress

Proizvodnja mleka za Branku nije težak posao,ali je zaista obavezan, jer nema bolovanja, dana odmora, svadbe, slave.
“Obradjuje se oko deset hektara zemlje za stočni fond,obezbedjujemo stočnu hranu i seno i silažu, a koncentrat kupujemo jer nam se ne isplati da pod zakup uzimamo zemlju, posejemo žito, odradimo i platimo branje,t ako da koncentrat kupujemo,a kabastu hranu i silažu proizvodimo. Godišnje se proizvode oko sedam vagona silaže i oko tri ipo hiljade bala sena, a dokupi se oko 20 do 25 tovara koncentrata mesečno. Mehanizaciju smo godinama kupovali tako da sve što nam je neophodno u poljoprivredni,imamo,” dodaje Branka.

Branka je jedna od retkih žena u zapadnoj Srbiji koja je nosilac poljoprivrednog gazdinstva. Pomalo u šali kaže da je to zato što ima liberalnog muža, a ujedno nema dovoljno godina da bi ostvarila pravo na penziju. Redovno uplaćuje PIO i očekuje da će jednog dana ostvariti poljoprivrednu penziju.Majka je dve odrasle kćerke koje su se odškolovale,a ima i unuke.

Radni dan Branki počinje u pola sedam ujutru ulaskom u štalu i mužom, dok muž obavlja malo teže fizičke poslove,a tokom sezone poljoprivrednih radova je na njivi,dok je Branka preuzela poslove oko štale i kuće.
Pravilna raspodela obaveza kljuć je uspeha u poljoprivredi, zaključuje Branka, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva u selu Lipnica kod Čačka.

 

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!