Vesti Poljoprivreda Ruralni razvoj

Brzi internet za 500 sela

Skupština Srbije počela je danas raspravu o predlogu ugovora o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra za projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima, kako bi se brzi internet doveo u 500 sela sa 80.000 domaćinstava.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, obrazlažući ugovor, istakla da za tih 500 sela nije postojao interes komercijalnih operatera da tamo dovedu svoju fiksnu internet mrežu i da je analiza pokazala da u Srbiji postoje takozvane bele zone, gde operateri ni ne planiraju da izgrade širokopojasnu mrežu, pa je zbog toga država odlučila da to uradi.

U Srbiji 2.800 naselja sa 320.000 domaćinstava ima problem sa širokopojasnim internetom, ukazala je Matić.

Kako je objasnila, projekat za tih 500 naselja predviđa da država omogući širokopojasni internet do škola, koje će biti pristupne tačke, a onda će se mreža od njih širiti prema domaćinstvima.

Operateri sa kojima se potpiše ugovor, moći će besplatno da koriste mrežu do škola, ali su zauzvrat u obavezi da obezbede ostalu infrastrukturu, od škola do 80.000 domaćinstava.

Širokopojasna mreža, naglasila je Matić, omogućiće ostanak stanovništva u ruralnim predelima, nova radna mesta i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Cilj je da do 2025. godine u Srbiji ne postoji domaćinstvo koje neće imati mogućnost brzog pristupa širokopojasnom internetu, poručila je ona.

Rok za završetak projekta je decembar 2023. godine, a kredit se diže sa rokom otplate od 15 godina.

Agropress / Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!