Vesti

Čačanske reke ponovo zagadjene, sledi čišćenje reke Lupnjače

Foto: Agropress

Čačak – Usled redovnog uzorkovanja na reci Lupnjači i samim tim na Zapadnoj Moravi, na osnovu izveštaja
Zavoda za javno zdravlje, utvrdili smo da je ponovo došlo do zagađenja i vidljivog filma ulja i masti na površini reke, rekla je danas na vanrednoj konferenciji za medije pomoćnica gradonačelnika Mirjana Đoković.Ona navodi da je jutros izašla na teren kako bi utvrdili odakle potiče zagađenje i o čemu je zapravo reč.
,,Ono što mogu u ovom trenutku da zaključim je da ja ne mogu apsolutno ukazati na zagađivače i dati preziznu informaciju. Ne želim da kažem da grad Čačak nije nadležan. Tačno je da mi nemamo nadležnost za postupanje i ja kao resorni pomoćnik ne mogu da pošaljem lokalnog inspektora za ekologiju koji bi išao da postupa”, rekla je Đoković.

Mirjana Djoković, pomoćnica gradonačelnika grada Čačka, Foto: Rina

Pomoćnica gradonačelnika dodaje da kada se gradonačelnik obratio kompaniji “Sloboda” sa zahtevom da oglasi i kažu da li su oni zagađivači reke, dan kasnije dobili su dopis u kome kompanija negira da zagađenje potiče iz njihovog kruga.
,,Kada govorimo o ovom problemu, kompanija Sloboda je firma od posebne namene za odbrambeni sistem države Srbije i tamo ne mogu postupati civilni inspektori nego samo inspektori iz inspektorata Ministarstva odbrane”, izjavila je Đoković dodajući da je prilikom jutrašnje posete kompaniji razgovarala sa generalnim direktorom.
,,Dogovorili smo se da u što kraćem roku, tačnije u narednim nedeljama uđemo u čišćenje reke Lupnjače od vrata kompanije “Sloboda” do uliva u Zapadnu Moravu. Moramo biti potpuno svesni da želimo čistu reku i da moramo da predupredimo neke stvari, čak postoji mišljenje da je možda došlo do višedecenijskog taloženja štetnih materija na reci Lupnjači, pa da možda svaka veća padavina uzorkuje i stvara te vidljive mrlje na površini reka”, kazala je Đoković.
Đoković ističe da je grad Čačak savestan ekološki grad koji se bavi projektovanjem postrojenja za otpadne vode, prvi rekultiviše i zatvara nesanitarnu deponiju ,,Prelići” i jednostavno neće da dozvoli da ima akcident u vidu zagađenih reka.

 

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!