Vesti

ČAJ OD LISTA ARONIJE OTKLANJA UMOR

Sigurno ste već čuli za lekovita svojstva bobica aronije. A da li ste čuli da i lišće prelepih boja te biljke može da se koristi u ljudskoj ishrani i to za različite namene? Ako ste umorni i žudite za injekcijom dobre energije i snage onda pročitajte savete

Najčešće se koristi za čaj. Dovoljno je 5 svežih ili osušenih listova aronije staviti u litar ključale vode da odstoje pola sata, kako bi se iz listova ekstrahovale lekovite i hranjive materije u vodu da se ona oboji. Kada se čaj oboji, zasladimo ga medom i začinimo sokom od limuna.”

Takav čaj otklanja umor kao rukom! Tako da ljudi koji piju čaj od lišća aronije mogu da izdrže da rade dve smene, a sportisti koji ga piju umesto vode tokom treninga postižu mnogo bolje rezultate.

Brzo deluje. Čovek koji vozi brzu poštu, koji po 10 do 12 sati ne izlazi iz kola, to mi je rekao kolega, kaže da kad popije čaj od aronije može da vozi još 10 sati, da mu se ne spava i da ne oseća umor.

Osnovni proizvodi aronije su plod i matični sok. Kada je reč o plodu, bilo da je suv, bilo da je prerađen na neki način, dovoljno je da se koristi 50 bobica na dan zbog visoke koncentracije lekovitih materija. Na drugom mestu je list koji može da se koristi i u toku vegetacije dok je zelen, ali je najbolji u jesen, kad promeni boju posle prvih mrazeva i sprema se da opadne.”

U tom momentu treba ga sakupiti, osušiti, čuvati u nekoj posudi, vrećici – na primer papirnoj, i na suvom mestu, pa može da se koristi kao čaj tokom cele sezone.

Izvor: Agromedia

Ostavite komentar

error: Content is protected !!