Vesti

Četvrta zimska zimska poljoprivredna skola u Požegi – „Kako oziveti“

U Poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić“ u Požegi odrzana je cetvrta po redu Zimska poljoprivredna škola, a glavna tema ovog seminara je „Kako oživeti selo“. Ovogodišnju školu zvanično je otvorio Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, koji je ovom prilikom prisutnima predstavio mere agrarne politike za 2017. godinu. Poljoprivredni proizvodjaci imali su priliku da se informisu I dodatno unaprede svoje znanje iz raznih oblasti poljoprivrede.

Neke od mera agrarne politike po prvi put ove godine pominju se u agrarnom budzetu,rekao je Velimir Stanojevic,drzavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede prilikom otvaranja Zimske skole za poljoprivrednikekoja se po cetvrti put odrzava u Pozegi.
,,To su start apovi za mlade poljoprivrednike, koji ce zaziveti i narednim godinama smanjiti nezaposlenost I omoguciti da mladi ostanu na selu .Mladi ljudi do 40 godina starosti dobijace grantove u iznosu od 10 hiljada evra za svoj biznis.Takodje,nove mere su nabavke novih specijalizovanih traktora za .vocarsko vinogradarsku proizvodnju I to je bilo neophodno saopstiti poljoprivrednicima koji su na predavanje dosli iz Bajine Baste,Pozege,Uzica I Arilja jer ovi specijalizovani traktori za manje parcele u brdsko planinskim predelima upravo su namenjeni njima,,kaze Stanojevic.
Ministarstvo poljoprivrede finansirace izgradnju farmi za govedarstvo,svinjarstvo,kozarstvo I ovcarstvo u iznosu od 8,5 miliona evra po projektu,ali I za hladnjace gde je finansiranje prvobitno bilo do sest,a ove godine do odam miliona dinara.
Poljoprivrednici na trzistu iskljucivo se mogu istaci samo sa kvalitetom I ovakav vid trodnevnog predavanja od izuzetnog je znacaja za svakog,kaze Slavko Lukic,direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor.
Ministarstvo je povecalo budzet u odnosu na proslu godinu za osam odsto I to je izuzetno znacajno jer se podrzavaju pocetnici I u preradjivackoj industriji,dodaje Lukic.
Poljoprivrednici iz cele zapadne Srbije prisustvovali su predavanju,a sansu da prosperiraju vide u udruzivanju I osnivanju zemljoradnickih zadruga.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!