Vesti

Čudo u Mrčajevcima, kruška Marije Marjanović sa cvetovima i plodovima

Foto: Agropress

Čačak – Kruška u domaćinstvu Milorada  i Marije Marjanović iz Mrčajevaca, cvetala je po drugi put. To i ne bi bilo tako neobično da kruška u isto vreme nije puna sočnih plodova. Ali, ni tu čudima nije kraj jer su se na granama savijenim od roda pojavili i mladi plodovi zametnuti od drugog cvetanja. Marjanović kaže da je ovo prvi rod i da su svi bili iznenađeni ovom pojavom.“Krušku sam kupila  u Tempu sa još dva tri kalema da ih posadim u dvorištu. Svi su se primili, kruščica je cvetala, rodila, a onda su počela iznenađenja”, kaže za Agropres Marija Marjanović. Marija kaže da očekuje da će uprkos svemu, godina biri rodna.

Kruška će doneti berićet porodici Marjanović, veruje Marija, Foro: Agropress

“Iznenadili smo se kad je drugi put procvetala, ali kad smo videli da su se formirali i novi plodovi, potpuno smo se zbunili. Šta to znači ne znamo”, priča  Milorad Marjanović. On tvrdi da je Marijinom rukom posađena pa se i ne čudi što je više puta rađala.

Struka kaže da ovakva pojava jeste neobična, ali je da su tome pogodovali ovakvi vremenski uslovi.
“To se dešava kada imamo velike količine padavina ali i dosta sunca. Na žalost ti mladi plodovi će otpasti, oni ne mogu da dostignu rod, a ova pojava je dosta loša po samo stablo jer dolazi do njegovog iznurivanja. Ono sada prikuplja potrebnu količinu makro i mikroelemenata i svega što mu je potrebno za zimu. Sa ovim se ono dodatno iscrpljuje i može dovesti do izmrzavanja stabla u toku godine ili manjeg roda sledeće godine “, ističe dr Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!