Vesti Poljoprivreda

Da li će cena opravdati kvalitet krompira sa novovaroških njiva?

Nova Varoš – Poskupljenja energenata na svetskom trzištu i repromaterijala kod nas vidno su uticala na proizvodnju krompira, ali i ostalih poljoprivrednih kultura. Pitanje je, da li će možda naredne godine biti mnogo manje domaćih proizvođača koji će svoju robu moći da ponude tržištu?

Suša ove godine nije značajno uticala na ovogidišnji rod i kvalitet krompira u Novovaroskom kraju, a jedan od glavnih problema je kao i prethodnih godina kako pronaći radnike.

„Prošle godine smo imali 12 hektara, rod je bio negde oko 35 tona, a ove godine prosek će biti oko 30”, rekao je Srđan Gujaničić.

Srđan Gujaničić Foto: Agropress

„Dnevnice plaćamo tri hiljade, dovozimo radnike, vraćamo, ali radnika je sve slabije i slabije”, rekao je Obren Šaponjić.

Obren Šaponjić Foto: Agropress

Ovo vredni Novovarošani godinama zajedno sa svojim porodicama bave se Proizvodnjom krompira, a stabilnija cena im je jedina podstrek kako sledeće godine ne bi smanjili proizvodnju ili odustali od nje.

„Koja god da bude cena to će nam samo pokriti prošlu godinu, ove godine nećemo imati neke zarade, zato što smo prošle godine izgubili mnogo. Ako ne bude ove godine neke bolje cene, proizvodnju moramo smanjiti”, rekao je Šaponjić.

Foto: Agropress

Ovaj zlatarski krompir skladišti se negde do aprila, tada ide u prodaju na naše, ali i Crnogorsko i Albansko tržište. Ono pitanje koje sebi često postave ovi vredni domaćini jeste, da li se uopšte može živeti od proizvodnje krompira?

Foto: Agropress

„Ako budu dobre godine za krompir, da se svake godine proda da se nešto zaradi, a ne ovako da pet godina radimo za jednu, teško će da se opstane”, kaže Šaponjić.

U uzgajanju krompira učestvuju svi članovi porodice, pa i oni najmlađi imaju svoja zaduženja.

„Za nas mlade nije teško, nema bolje teretane od ovoga, ustajemo oko pet i uvece dok istovarimo, negde do deset, rekao je Božidar Šaponjić.

Božidar Šaponjić Foto: Agropress

Zasigurno je da je krompir sa ovih njiva najkvalitetniji, a ostaje da vidimo da li će cena biti dovoljno dobra.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!