Agropress Vesti Video

Deficit sezonskih radnika utiče na količine krompira koje će se posaditi u požeškim selima

Požega – Za svakog poljoprivrednika sigurno tržište je najvažije, ali i radna snaga koje je iz godine u godinu sve manje, tvrdi Goran Pavlović iz požeškog sela Tabanovići, koji je na na pet hektara posejao krompir.

Goran Pavlović, foto:AgroPress

„Plasman je mnogo važan, mi uglavnom deo robe prodajemo na kvantaškim pijacima, deo je kooperacija sa Agromobilom iz Guče, što je u stvari I najbolje, jer je prodaja sigurna ali I sve ostalo. Ono što radimo u našoj režiji je čisto dovijanje, nešto uzmu prekupci, deo završi na pijaci”, ističe Pavlović.

Prošla godina je što se prodaje tiče bila loša jer su na zalihama bile ogromne količine krompira, a prodaja je išla slabo iako je cena bila izuzetno niska, pa je određena količina i bačena.

Deficit radne snage smanjio površine pod krompirom u Tabanovićima

Pavlović ističe da je proizvodnja krompira u visinskim predelima još uvek zavisna od ljudske radne snage koje je na žalost sve manje.

„Na našem brdskom području, s obzirom na konfiguraciju zemljišta i nadmorsku visinu od 750 metara, nije moguće vađenje krompira uz pomoć kombajna, a dnevnice sezonskih radnika su visoke i što je najgore, nema ih dovoljno”, tvrdi Pavlović.

Njegov komšija Branko Petrović, krompir uzgaja na pet do sedam hektara  u zavisnosti od plodoreda i kao i Goran deficit radne snage vidi kao ogroman problem.

„Ja imam veliku porodicu, sin mi je odlučio da ostane na zemlji, tu se oženio i stvorio porodicu, ali verujte kad dođe vreme za vađenje krompira nas dvojica se samo pogledamo i znamo šta nas čeka. Kupljenje krompira rade uglavnom žene i one rade svoj posao korektno, ali što se tiče muške radne snage koja nam je Itekako potrebna, ona praktično I ne postoji, a njihov sav posao je da kofe sa pokupljenim krompirom prebace u boks palete. Ove godine mi smo bili prinuđeni da sve to uradimo sin i ja sami. Niko neće ovo da radi ni za pet, ni za 10 hiljada dinara dnevno”, tvrdi Branko.

Branko Petrović,foto:AgroPress

Prema njegovim rečima to je veliki problem za poljoprivrednu proizvodnju uopšte, jer se ljudi radije odlučuju da molerišu i konobarišu i to za manje pare. 

„Mi imamo uslove da proizvedemo 500 tona krompira, imamo zemljište, magacine, mašine, ali kada dođemo do vađenja tu se svaka priča zaustavlja, jer nemamo dovoljno radne snage da taj krompir i povadi, a na žalost još uvek nije napravljen kombajn koji bi mogao po ovom terenu da zameni ljudsku radnu snagu”, zaključio je Petrović.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!