Vesti

Deklaracije na voću odaju, petocifren broj sa početnom osmicom je GMO

Foto: Ilustracija

Mnogi ljudi često kupuju voće koje ima nalepnice, a da i ne obraćaju pažnju na to. Otkrivamo vam šta ove deklaracije na kori voćaka znače i o čemu bi trebalo voditi računa prilikom kupovine istih.
Na deklaraciji bi trebalo da stoji naziv proizvođača i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Ove deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Voće koje je uzgajano uz pomoć veštačkog đubriva, po pravilima poljoprivredne proizvodnje koja su važila u poslednjih pedesetak godina, nosiće deklaraciju s četiri cifre od kojih je prva 3 ili 4. Limun je, na primer, označen 4033, dok banane nose oznaku 4011.

Nalepnica sa 5 cifara

Organski uzgajano voće je ono koje na sebi ima pet cifara od kojih je prvi broj 9. Takva deklaracija je garancija da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, banane iz organske proizvodnje nose oznaku 94011.

Vodite računa o broju 8 na deklaraciji

Ova deklaracija je najvažnija jer je to voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet cifara od kojih je prva uvek 8. Na primer, takve banane imaju broj 84011.

Sada, kada ovo znamo, moramo voditi više računa o tome šta kupujemo i šta piše na deklaraciji. Ipak, postavlja se pitanje šta je sa onim voćem koje na sebi nema nikakvu deklaraciju.

Izvor: Agromedia

Ostavite komentar

error: Content is protected !!