Вести

Договорено: Ово је велики дан за српске малинаре

Договор је пао између министра пољопривреде Бранислава Недимовића, малинара и откупљивача, након пуне сагласности малинара и откупљивача,односно хладњачара.

Састанак у Министарству пољопривреде, коме су присуствовали и представници Министарстава трговине и привреде и Института за воћарство у Чачку, уследио је након што Недимовић претходних дана разговарао са малинарима и откупљивачима односно хладњачарима у Ивањици и Ариљу.

Директор Удружења малинара из Ариља Ековоће Божо Јоковић је изјавио Тањугу да су на састанку отворене многе теме од виталног значаја за производњу и пласман малине.

У Влади Србије договорено је формирање радне групе која ће се бавити системским решавањем проблема прозиводње и продаје малина.

Јоковић је рекао да ће бити формирана радна група и да ће бити изнађена решења за 2017. годину по питању пласмана залиха које постоје на тржишту.

Произвођачи одавно захтевају састанак, имамо велики број људи који живе од производње малине, ако не будемо успели да решимо питање пласмана малине и да добијемо квалитетан производ који је конкурентан на тржишту, имаћемо социјалне случајеве”, рекао је Јоковић.

Он је казао да су произвођачи претходних година имали смањен обим рода, а који су сада повећали.

“Морамо заједничким снагама да успемо да доведемо стање на тржишту да будемо конкурентни, а не да идемо поново на смањење површина и количина малине већ да се здржимо као и претходних година на првом месту по производњи малине. Да се не успавамо на том првом месту”, навео је Јоковић.

Према његовим речима, данашњи састанак је показао да може тимски да се ради, а министар Недимовић је показао оперативну способност.

Власник хладњаче Фригопаун из Пожеге Паун Петровић је рекао Тањугу да је састанак био веома конструктиван, какав одавно нису имали у погледу проблематике малинарства.

Оно што смо данас урадили јесте да смо заједнички лоцирали скоро све те главне проблеме који тренутно постоје у малинарству, а то су пре свега велике количине малине замрзнуте на залихама, затиме проблеме који нас чекају у наредној берби, неповољна тржишна кретања у погледу пласмана малине. Лоцирали смо и остале проблеме и договорили се да формирамо радну групу и да до понедељка доставимо имена представника произвођача и хладњачара и да системски решимо овај проблем у малинарству”, рекао је он.

Петровић је казао да је важно што ће поново вратити науку у малинарство и да је зато присуствовао састанку директор Инстита за воћарство Чачак Милан Лукић.

Наука је веома битна за малинарство, а задњих година је недостајала у малинарству, пре свега када се ради о одабру селекцији садног материјала и у осталим областима заштите, прихране слично”, додао је Петровић.

Он је истакао, поводом разних спекулација, да извоз малине није стао, већ да иде нешто мањим темпом него прошле године.

“Али, малине ове године има много више него претходних година у свету, не у Србији. Тако да је дошло до једног поремећаја на тржишту где је понуда много већа од тражње, то је основни разлог”, додао је Петровић.

Извор: Б92

Оставите коментар

error: Content is protected !!