Vesti

Dok pčele zimuju, za pčelare nema odmora

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

Topola – Dejan Ristić iz sela Zagorica u pčelarskom poslu je već 27 godina, poseduje 60 pčelinjih društava.Počeo sam sa jednom košnicom, davne 1992. godine. Država je davala nadu pčelarima, pa sam zbog toga i ja postepeno povećavao broj košnica nadajući se da će biti bolje. Dobijamo subvencije,  720 dinara po košnici, od prodaje meda nema neke velike zarade, čim ima dosta meda padne cena. Sve se svodi na ljubav, ja brinem o pčelama ali i porodica pomogne, volimo da jedemo med pa sam zbog toga i opstao ovoliko dugo“, kazao je za TopPres Dejan Ristić.

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

Iako je zima pčele su unutar svojih košnica aktivne, proleće moraju dočekati spremne.
„Pčele su u klubetu, pribijene jedna uz drugu i na taj način čuvaju toplotu unutar košnice, matica je zanela jaje i stvara društvo za proleće. Ako lepo zazime nema posla oko njih, mada ih redovno obilazimo. Pčele ne vole da se uznemiravaju tokom zime, tako da samo proverimo da li je sa košnicom sve u redu.  Kad imaju dovoljno hrane, hladnoća im ne predstavlja problem“, tvrdi Ristić.
Dejanove košnice su u selu gde živi, stacionirane. Proizvodi bagremov med i livadski u manjoj količini.

Foto: Marija Lazarevic, Top Press

„Proizvodimo med koji prodajemo po ceni od 800 dinara, u  teglama  od jednog kilograma. Propolis 10 mililitara 100 dinara. Imamo naše stare mušterije, prijatelje, dosta meda i poklonimo. Čist, prirodan med je dosta zdrav, ko ima dijabetes bez problema sme da unosi med jer je to zdrav prirodan šećer. Idealan je izvor energije, naročito je pogodan u zimskom periodu, trebalo bi ga svakodnevno konzumirati. Pravilno je uzimati drvenom kašičicom i zadržati ga u ustima što duže jer tako organizam uzima najvažnije sastojke meda. Pravi med mora da se kristališe, ušećeri, takav se može čuvati godinama“, objašnjava Dejan.

Agropres / TopPres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!