Vesti

Dr Leposaviću poziv za Čile, tema maline

Čačak – Ovih dana je na ime dr Aleksandra Leposavića iz Čačka stigao poziv za učešće i predavanje na Dvanaestom međunarodnom seminaru o proizvodnji i prometu jagodastog voća, u Santjagu de Čile.

Skup koji važi za centralni događaj ovog tipa u svetu u pogledu preseka stanja i davanja preporuka za dalji razvoj ove veoma značajne grupe voća će biti organizovan krajem maja 2018. godine a poziv našem stručnjaku je stigao od dugogodišnjeg sekretara Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline (IRO), gospodina Felipea Rosasa.

Gospodin Rosas važi za jednog od najboljih poznavaoca prilika u proizvodnji i prometu jagodastog voća u svetu. Skup je tradicionalno organizovan od strane firme „R konsalting” iz Santjaga i državne organizacije za promociju proizvodnje i izvoza voća „Pročile” a podržan je i od svih značajnijih organizacija koje učestvuju u lancu proizvodnje i izvoznika, Ministarstva poljoprivrede i Savetodavnog servisa iz Čilea, zemlje koja već duži niz godina predstavlja najjaču ekonomiju od svih zemalja Latinske Amerike.

Veliki udeo u ukupnom izvozu iz ove zemlje ima upravo sveže voće i grožđe a u prošloj godini je izvezeno u vrednosti od 4.7 milijardi dolara. Velike kvote u izvozu voća i grožđa u nizu prethodnih godina zauzimale su američka borovnica i malina, vrste koje zbog stabilne tražnje i izuzetnih karakteristika u ishrani i lečenju svih kategorija ljudi, Čileanci opravdano nazivaju „supervoće”.

Na skupu će svoje stavove i mišljenja o daljim koracima u proizvodnji maline i drugog jagodastog voća izneti predstavnici najznačajnijih kompanija iz SAD-a, Čilea i ostalih zemalja Latinske Amerike, pre svega Argentine, Brazila, Meksika i Perua.

Na najnovijem, jedanaestom skupu održanom prošlog meseca u toj zemlji, organizator i veliki broj učesnika seminara, poznajući dosadašnje angažovanje dr Leposavića, izrazili su želju da na sledeći seminar pozovu ovog našeg stručnjaka, koji će tom prilikom najverovatnije biti jedini predstavnik iz Evrope.

Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!