Вести

Др Лепосавићу позив за Чиле, тема малине

Чачак – Ових дана је на име др Александра Лепосавића из Чачка стигао позив за учешће и предавање на Дванаестом међународном семинару о производњи и промету јагодастог воћа, у Сантјагу де Чиле.

Скуп који важи за централни догађај овог типа у свету у погледу пресека стања и давања препорука за даљи развој ове веома значајне групе воћа ће бити организован крајем маја 2018. године а позив нашем стручњаку је стигао од дугогодишњег секретара Светске организације произвођача и прерађивача малине (ИРО), господина Фелипеа Росаса.

Господин Росас важи за једног од најбољих познаваоца прилика у производњи и промету јагодастог воћа у свету. Скуп је традиционално организован од стране фирме „Р консалтинг” из Сантјага и државне организације за промоцију производње и извоза воћа „Прочиле” а подржан је и од свих значајнијих организација које учествују у ланцу производње и извозника, Министарства пољопривреде и Саветодавног сервиса из Чилеа, земље која већ дужи низ година представља најјачу економију од свих земаља Латинске Америке.

Велики удео у укупном извозу из ове земље има управо свеже воће и грожђе а у прошлој години је извезено у вредности од 4.7 милијарди долара. Велике квоте у извозу воћа и грожђа у низу претходних година заузимале су америчка боровница и малина, врсте које због стабилне тражње и изузетних карактеристика у исхрани и лечењу свих категорија људи, Чилеанци оправдано називају „супервоће”.

На скупу ће своје ставове и мишљења о даљим корацима у производњи малине и другог јагодастог воћа изнети представници најзначајнијих компанија из САД-а, Чилеа и осталих земаља Латинске Америке, пре свега Аргентине, Бразила, Мексика и Перуа.

На најновијем, једанаестом скупу одржаном прошлог месеца у тој земљи, организатор и велики број учесника семинара, познајући досадашње ангажовање др Лепосавића, изразили су жељу да на следећи семинар позову овог нашег стручњака, који ће том приликом највероватније бити једини представник из Европе.

Глас западне Србије

Оставите коментар

error: Content is protected !!