Vesti

Dragačevom se širi strah od džinovskog vuka

Foto;Agropress

Dragačevo, Gornji Dubac, Čemerno – Nekoliko meštana sela Gornji Dubac koje se nalazi u dragačevskom ataru koji se naslanja  na planinu  Čemerno primetili su pre dva dana ogromnog crnog vuka. Ono što ih je zabrinulo su tragovi divlje zveri nadomak prvih kuća.

,,Vraćao sam se kolima u prvi sumrak i  u jednom trenutku ogromna životinja preskočila je skoro ceo put. Mahinalno reagovao i zakočio, a onda vratio kola u rikverc usmerivši svetla ka proplanku. Na njemu je stajao ogroman vuk, skoro duplo veći od svih  koji su se ikada videli na ovom terenu”, kaže  Dragan Đurašević  meštanin Gornjeg Dubca
Božidar Rudinac  predsednik lovačke organizacije u Dragačevu potvrdio je  da je primećen  nesrazmerno veliki crni vuk koji je već dobio ime Garo.

Božidar Rudinac,Foto Agropress

,,Naše lovište je zaista bogato raznom divljači, ali crni vuk se nikada do sada nije pojavljivao u njemu. U lovištu su postavljene kamere koje će reagovati na pokret i nadamo se da ćemo uskoro imati i fotografije. Crni vuk je prava retkost u celom regionu,  jer je ovo područje naseljeno uglavnom sivim vukom. Mi pouzdano znamo da u lovištu imamo četiri i držimo ih pod kontrolom. Oni su nam veoma značajni jer čiste teren i ne dozvoljavaju pojavu šakala koji su veoma štetni i ne biraju plen.” kazao je Rudinac za Agropres.

Na pitanje da li džinovski vuk može predstavljati opasnost po meštane kazao je da svakako treba  biti oprezan  ali da  uopšte nije prijatno sresti se sa njim jer se radi o velikom  primerku koji je težak oko 60 kilograma što je skoro duplo veća telesna težina od prosečnog sivog vuka koja se kreće od 25-30 kilograma.

Susret sa džinom  imao je i šumar Milanko Marinković ali ne  direktan. On kaže da je na obodu planine primetio tragove  zveri.

Ljubiša Milić,Foto:Agropress

,,Naišao sam na stope  koje sam zaštitio sa nekoliko većih kamenova. Sudeći samo po njima i znajući kako izgleda vučiji trag, radi se o velikom primerku.”

Inače  pre destak godina ovo područje posetio je i medved rodom sa Tare kojeg su Dragačevci krstili  Miloje. Međutim na tom terenu se zadržao svega desetak dana,  nakon čega je  kako je registrovao satelit, prešao albansku granicu.

Inače, u ovom lovištu vodi se uredna statistika. U njemu se nalazi oko 1000 primeraka srneće divljači, između 70 i 80 divljih svinja, četiri vuka, šest medveda i u poslednje vreme sve veći broj divljih tetreba, odnosno popularne leštarke.

Agropres

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!