Vesti

Država birala svako grlo za Tursku, ne sme da bude propusta

Prvih 20 tona srpskog goveđeg mesa krenulo je za Tursku, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za „Blic“. Time je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje.
Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici „Zlatibor Čajetina“ koju su Turci izabrali za realizaciju ovog izuzetno važnog posla za Srbiju, piše list i dodaje da će kamioni nakon svih carinskih provera krenuti u večernjim satima.

Kako se navodi, tako će se, nakon dugih priprema na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika naći i srpska govedina, za koju se veruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku, a radi se o količinama koje podrazumevaju sveže, rashlađeno ili smrznuto goveđe, odnosno juneće meso.
Izvor lista iz Vlade Srbije kaže da da je to izuzetno važan posao za Srbiju i da je država naložila da ne sme da se dogodi propust u njegovoj realizaciji.
„Sve provere su u celokupnom lancu urađene. Država je bila uključena čak i u odabir grla koja će krenuti u Tursku. Odabrano ih je 70, koja su u subotu zaklana, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. To je prvi turnus koji kreće do Turske i nije preporučljivo da se napravi bilo kakva greška. Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla“, navodi izvor.

Govedje meso, Foto: Kulinarka

Kako je naveo, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera i dodao da je Srbija sve pripreme uradila u rekordnom roku, a da je Turska odabrala čajetinsku klanicu za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde.
„Dnevno bi u njoj trebalo da se zakolje oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke“, naveo je izvor.
Dodaje se da je Turska odobrila Srbiji i izvoz mantija, ali i da se udvostručuju postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.
Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!