Vesti

Dva malinjaka Zorice iz Trbušana spremno dočekuju sezonu

Zoricu Gospavić iz Trbusana,loše vremenske prilike iz godine u godinu nisu pokolebale u nameri da odustane od proizvodnje maline podno Kablara i u Trbušanima.
“ Pre dve godine,malinjak u Trbušanima zaštitili smo protivgradnom mrežom,a osigurali smo od vremenskih nepogoda.Ne može voćar da gleda u nebo i nada se da baš njega neće snaći nepogoda, ovo je područje gde kiša može da izazove poplave, grad naidje kad mu vreme nije,a pokazalo se i da sneg u maju može da padne. Voćar nikada nije siguran kakva će godina biti,” dodaje Gospavić za Agropress.
Cena crvenog zlata Zoricu ne brine jer iako iz godine u godinu malinari nisu zadovoljni,ona tvrdi da su se za kvalitet maline kupci uverili tako da je plasman unapred osiguran.

Zorica Gospavić u jednom od svojih malinjaka,u vreme sezone, Foto: Agropress

“ Kakva god da bude cena,biće dobro.Seljak mora da radi i da zaradi od svog rada,neku godinu više,neku manje. Bitno je da se pokriju troškovi koji zaista nisu mali,ali uspeva se. Najviše će biti problema sa beračima koji su u deficitu”, dodaje Gospavić za Agropress.

Iako su prvobitno planirali da proširuju malinjake,mnogi kao I porodica‭ ‬Gospavic nece to uciniti zbog nepovoljnih klimatskih uslova,a neki,prema rečima profesora Aleksandra Leposavića iz razloga što je u čačanskom kraju sve manje kvalitetnih zasada,a sve česce pojave iznenadnog susenja na pocetku fenofaze cvetanja.

“ Sve je više površina pod malinama, ali i sve manje kvalitetnih zasada i očekivanog roda. Voćarima se savetuje da sadnice maline kupuju isključivo sertifikovane,ali i da maline zaštite na vreme.Mnogi su odustali os sredjivanja malinjaka zbog loše cene ove voćke,pa je neophodno da čim temperature dozvole,odnosno vremenske prilike,udju u svoje malinjake,” kaže Aleksandar Leposavić za Agropress.On dodaje da trenutne temperature ne utiču mnogo na smrzavanje biljaka,ali ovakvi vremenski uslovi pogoduju razvoja štetočina, pa se malinarima savetuje da primene zaštitna sredstva kako bi sprečili pojavu velikog broja bakterioza.

S druge strane,Zorica Gospavić tvrdi da sneg koji je pao u malinjacima za sada ne šteti zasadima,jer malina je u fazi mirovanja i da bi veća šteta bila da nakon hladnog talasa krenu sunčani i topliji dani,a nakon toga usledi mraz,onda bi sigurno rod bio umanjen.Gospavič se ipak nada,da to neće biti slučaj u Trbušanima.

Šteta je naneta onim malinjacima koji su pre krenuli u fazu listanja, ali tih malinjaka nema mnogo. Trenutne temperature ne utiču mnogo na smrzavanje biljaka, ali ovakvi vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina, pa proizvođači moraju biti spremni na pojavu velikog broja bakterioza, tako da će morati biti ažurni i upotrobljavati veliki broj zaštitnih sredstava”, izjavio je Leposavić.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!