Vesti

Dve decenije meštani Tornika u Ljuboviji bez telefona, interneta i televizije

Foto: Rina

Ljubovija – Samo u jednom delu Ljubovije na zapadu Srbije oko 1.500 domaćinstava skoro dve decenije
ne zna šta je mobilni telefon, internet i televizija.
Naime, selo Tornik i nekoliko susednih mesnih zajednica nemaju mobilni signal ni jednog operatera (VIP, Telenor i MTS) pa čak ni televizijski, jer niko ne želi da dovede struju do predajnika na Bobiji. Mobilni operateri bi da im to urade građani, emisiona tehnika traži isto od opštine a opština nema sredstava niti zakonskih mogućnosti.
Milomir Dosković iz sela Tornik kaže da je devedesetih godina izgrađen repetitor na Torničkoj Bobiji i to na 1.272 metara nadmorske visine da bi 1999. za vreme bombardovanja oprema skinuta.


„Sve su odneli i taj predajnik više nije bio u funkciji. On je bio na idealnom mestu, primao je direktan signal sa Avale i sa Bobije i mogao da pokriva sve ostale repetitore na teritoriji opštine Ljubovije i šire. Sada nam iz opštine kažu da nemaju para da dovedu struju do repetitora jer prvobitni kabl, koji je postavljen, je pokidan zbog neodržavanja”, rekao je Dosković.
On kaže da im jedino ostaje da traže pomoć od Ministarstva za telekomunikacije ili nekog donatora.
Inače, prema njegovim rečima puštanjem signala sa Bobije pokrio bi se putni pravac Žičara-Prisedo-Savković-Gornje Košlje -Pašina Ravan i Mesne Zajednice Gornja Orovica i Donja Orovica Leović.

Direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić kaže da je evidentan problem sa televizijskim signalom ali da je razlog struja.
„Onog trenutka kada Opština Ljubovija dovede strujni kabal do objekta postavićemo svu potrebnu opremu i pustiti televizijski signal. Ta situacija traje skoro tri godine. Razgovarao sam sa čelnicima lokalne samouprave i njima je jasno rečeno šta je potrebno da preuzmu da bismo mi odradili svoj deo posla. Dodatni problem je i neprestupačan teren jer do objekta na tom brdu gotovo da ne postoji prilazni put”, kaže Gogić .
Kovačević: Elektroprivreda Srbije je nadležna za dovođenje struje
Predsednik Opštine Ljubovija Milovan Kovačević rekao je Glasu zapadne Srbije da zakonom o budžetskom sistemu nije dozvoljeno da opština ulaže u širenje i obnavljanje električne mreže jer je to nadležnost Elektroprivrede Srbije.

Sjenica,suša, Foto:Agropress

Foto:Agropress

„Prošle godine sam razgovarao sa njima, i mogu da kažem da nisam video dobru volju da se taj problem reši. Inače, teritorija naše opština je puna `džepova`, gde bi negde zbog dobrog signala moralo da se stavi i dva predajnika. I to je za mobilne operatere nemoguća misija, jer je sve zasnovano na profitu. Ko hoće da stavi predajnik prvo pravi računicu. Kota na Bobiji, na kojoj bi se nalazi taj predajnik ,jeste dobra, ali vrlo nepristupačno i u kamenu. Po mojoj proceni negde bi oko 1.000 domaćinstava imalo bolji signal, a nekih 500 koji uopšte nemaju bi ga dobili. Na brdovitom prostoru kakav je naš teško je obezbediti da svi imaju dobar prijem”, rekao je Kovačević dodajući da veće probleme imaju na niskonaponskoj mreži i da se onda prave prioriteti.
Prema njegovim rečima prvo svakom čoveku treba obezbediti stabilan napon električnom energijom pa telefon.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!