Vesti

EKOLOZI SE PROTIVE SKLADIŠTENJU KOMUNALNOG OTPADA U CEMENTARI

Kosjerić – Zbog zahteva Ministarstva građevine da opština Kosjerić odredi iznos komunalne takse za objekat skladištenja komunalnog otpada,
za koji izgradnju traži Cementara Titan, podigao je stanovnike tog mesta na noge, a osnovano je i udruženje građana „Ekološki pokret“.
Iz ekološkog društva poručuju da će posledice biti štetne po zdravlje ljudi, ali i poljoprivredu (malinu od koje opština praktično živi), kao i sve ostale grane pčelarstvo, stočarstvo, ratarske i voćarske kulture.
„Iako u cementnim kompanijama tvrde da u rotacionim pećima visoke temperature potpuno uništavaju sve organske i štetne supstance iz otpadnih goriva, to naprosto nije tačno. Rotacione peći u cementarama nisu projektovane da budu inicineratori otpadnog materijala, pa često dolazi do oscilacija u temperaturi u raznim delovima peći. Temperatura ponekad pada na 200 stepeni. Time se ne osigurava potpuno uništenje svih organskih supstanci iz otpada. Teški metali (živa, olovo, kadmijum itd.) se nikako ne mogu uništiti spaljivanjem, tako da i oni ozbiljno doprinose zagađenju“, navodi se u saopštenju Ekološkog pokreta.

Kosjerić,cementara,Foto:Agropress

Navode i da se zbog loše projektovanog sistema, u cementarama takođe dolazi do de-novo sinteze organskih supstanci poznatih pod imenom dioksini i furani, koji spadaju među najotrovnija jedinjenja poznata nauci.
„Ono što je možda najgore u celoj ovoj priči jeste činjenica da se svi produkti nepotpunog sagorevanja, de-novo sitenze (dioksini i furani) i teški metali ugrađuju u sam cement. Većina zgrada koje se sada grade, grade se pomoću novog, otrovima „obogaćenog“ cementa. Time se direktno i na najbezočniji način ugrožava životna sredina svih ljudi koji će živeti u tim zgradama, pa i njihovoj blizini“, kažu u Ekološkom pokretu.
Nema potrebe ni za kakvom uzbunom, kažu za RTS u cementari. Ono koji ostvaruju dohodak u toj fabrici dele isti vazduh sa sugrađanima, a primeniće se najviši standardi kakvi se primenjuju u Nemačkoj.
„Njihova cementna industrija koristi između četrdeset i pedeset posto energije iz alternativnih izvora. Iste te tehnologije, iste te procedure, iste te mere zaštite, planiramo da primenimo i u cementari u Kosjeriću“, kaže direktor fabrike cementa „Titan“ Mirko Gligorijević.

Glas zapadne Srbije

 

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!