Vesti

Ferero“ traži kooperante

U Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj, predstavnici kompanije „Agriser“ iz Beograda, koja je podružnica italijanske kompanije Ferero, organizovali su prezentaciju projekta „Podizanje zasada leske u Srbiji“.
Poljoprivrednici zainteresovani da podižu zasade, kao i oni koji se već bave proizvodnjom lešnika, saznali su sve detalje projekta, koji podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.
Sala u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj bila je mala da primi sve zainteresovane poljoprivrednike, što rečito govori koliko je ovaj projekat „Ferera“ izazvao pažnju.
Kompanija „Agriser“, koja zastupa italijansku kompaniju, nudi sklapanje ugovora sa potencijalnim kooperantima na teritoriji Kragujevca i okoline, koji podrazumeva kupovinu sadnica leske po ceni povoljnijoj od tržišne, uslugu agronoma u tehnologiji gajenja, siguran otkup lešnika, kao i odgovarajuću kreditnu liniju koja podržava investiciju.

Centar za poljoprivredu Kragujevac,Foto; RTK,grad Kragujevac

Planirano je da se površine pod zasadima leske u Srbiji, sa sadašnjih 1.000 povećaju na 10.000 hektara do 2020. godine, od čega bi se 40 odsto odnosilo na velike plantažne zasade, tj. komercijalne farme a 60 odsto na male zemljoradnike.
Direktor razvoja u „Agriseru“ Aleksandar Petrović prisutnima je ukazao na prednosti gajenja lešnika u odnosu na druge kulture, a govorio je i o uslovima sklapanja ugovora za otkup plodova.
Otkupna cena, koja je na svetskom tržištu od 3,2 do 3,6 evra biće i otkupna cena za naše proizvođače, sa pravom preče kupovine. Grad Kragujevac pruža punu podršku budućim uzgajivačima lešnika.
U Šumadiji ima onih koji se već godinama bave proizvodnjom lešnika, kao i onih koji bi tek da podignu zasade, pravih poljoprivrednika i onih koji uz posao vide šansu za dodatnu zaradu.
Za podizanje zasada leske na jednom hektaru potrebno je uložiti od pet do 7 hiljada evra.
To podrazumeva obaveznu analizu i pripremu zemljišta, đubrenje, sadnice, sistem za navodnjavanje.
Početno ulaganje počinje da se vraća tek kroz pet godina, zato je za one koji se odluče za uzgajanje potrebno strpljenje. Ali je zato iskoristivost leski narednih 50 godina, pa je zovu i biljka za naredne generacije.
Izvor RTK

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!