Vesti

Fruškogorska vina,nekad i sad,iz pera Gorana Erora

Iz albuma porodice Eror, Foto: Goran Eror

Tradicija u proizvodnji fruškogorskih vina veoma je duga. Vinogradari i vinari iz tog kraja kažu da je vino piće čija se tehnologija pravljenja nije menjala od kako postoji svet, a jedino se menjaju tajne podrumara oko poboljšanja ukusa i kvaliteta.

Iz albuma porodice Eror, Foto: Goran Eror

Selo koje je najdalje otišlo u promociji proizvodnje tradicionalnih vina u ovom kraju, Rivica, jedno je od retkih u kojoj skoro svaka kuća ima barem po jedno bure vina. Uglavnom je to za sopstvene potrebe i za poklon dragim ljudima. Međutim, ono što meštani posebno ističu jeste da su se vina iz tog kraja točila širom Evrope, od bečkog dvora do engleskih krčmi. Poznavaoci prilika kažu da je čak Marija Terezija pila karlovački Bermet. U nekim spisima se nalazi da su češki knezovi govorili da je stvar prestiža imati vina sa Fruške gore. Dakle, tradicija u proizvodnji kvalitetnih vina sa tih prostora datira do deset vekova unazad.

Ono što je ostavilo poseban pečat i doprinelo promociji vinarstva na Fruškoj gori je čuveni Iriški podrum. Daleke 1930-te godine pet podrumara iz Iriga osnovali su podrum koji je ušao u svetsku istoriju i bio jedna od najuglednijih srpskih vinarija pre Drugog svetskog rata. 1982. godine ovaj podrum je osvojio šampionsku medalju na svetskoj izložbi vina.

Iz albuma porodice Eror, Foto: Goran Eror

Umetnici kažu da je Fruška gora srpski Atos, jer se tu na najbolji način oseća duhovni spoj tradicije i savremenosti, a rezultat svega toga je, naravno, dobro vino. Poslednjih desetak godina u veoma složenim i teškim okolnostima u kojima funkcioniše srpski agrar i celokupna privreda, ima jedna lepa stvar, a to je da Srbija postaje prepoznatjliva po dobrim vinim i po pregaocima koji vraćaju tradiciju naših pradedova i identifikuju našu zemlju kao jedno od najboljih klimatskih i globalnih staništa za poizvodnju dobrog vina.

Iz albuma porodice Eror, Foto: Goran Eror

U prilog tome svedoče i novi zasadi vinograda, kojih je sve više na južnim padinama Fruške gore, izgradnja novih vinarija, proširivanje podruma, dakle za sada, sve ide uzlaznom putanjom. I ne bi se reklo da su vinarije, bez obzira da li su u pitanju velike ili male, jedne drugima konkurencija, te je potrebno probati što više vina, jer svako od njih u sebi sadrži posebnu tajnu. Stara narodna izreka kaže: „Rakija traži gospodara, a vino slugu“ te se postavlja pitanje koliko treba da služimo božanskom piću da bi ono bilo odličnog kvaliteta. Pravi domaćini ističu da se vino pravi u vinogradu, a ne u podrumu i da vinograd voli kada mu se kaže „Dobro jutro“ i „Laku noć“. Dakle, puno rada, puno znoja, ali kada uzmete barem jedan gutljaj fruškogorskog vina, onda će Vam sve biti jasno i što bi naši stari rekli „sve će Vam se samo kasti“.

Izvor: Sremske vesti,autor teksta,Goran Eror, novinar RTV

Ostavite komentar

error: Content is protected !!