Poljoprivreda

Grad desetkovao malinjake u Arilju

Foto: Agropress

Arilje – U ariljskom i ivanjičkom kraju pod malinama je oko četiri hiljade hektara. Svaki treći kilogram koji se ubere u Srbiji, zacrveni se upravo u ovim malinjacima. Godišnji prihod od ovog voća je oko 240 miliona evra, pa je u ovom kraju to jedan od najčešćih izvora prihoda. Međutim, pored toga što dononose zaradu, malinjaci Ariljcima donose i velike brige, jer loši vremenski uslovi često desetkuju čitav rod.

Jak i krupan grad ponovo nije zaobišao ovo područje. Meštani sela Mirosaljci, Trešnjevica, Cerova, Latvica, Dragojevac još uvek sagledavaju razmere štete.

Vukoman Milosavljević, gaji malinu na 90 ari, ali strahuje da mu je grad već sad obrao trećinu roda.

“Od lastara skoro da ništa nije ostalo. Malina će bolovati to je sigurno. Kako ćemo se boriti videćemo. Svake godine nevreme nam odnese deo prihoda. Gde udari, to odlomi i šteta je na samoj biljci i pravi se problem i za naredne godine, nije samo u pitanju ovogodišnji plod”, kaže Milosavljević za Agro Pres.

Malinari kažu da mesec dana pre berbe njihovi zasadi ne izgledaju dobro, prošle godine bila je jaka suša pa lastari nisu dovoljno porasli, a nevreme i grad dodatno su ih oštetili.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!