Vesti

Grad oštetio oplenačku lepoticu, pa je ni Rusi neće

Nevreme u Topoli,Foto:Agropress,Marija Lazarević

Topola – Uzgajivači jabuka ove jeseni sa mukom beru plodove svoga rada. Grad je obrao veći deo roda ali ono što je ostalo prinuđeni su da čuvaju u skladištima ili pak da prodaju kao padalicu po ceni od tri ili četiri dinara za kilogram.
„Posadio sam 2009 god. oko 300 stabala jabuke, sorte Greni Smit i Ajdared.  Već dve godine mi je jabuka  u punom rodu ali nažalost zadnje tri godine uzastopce grad u selu Belosavci  uništava rod.  Prošle godine je grad bio sitan kao zrno žita pa je skoro svaku jabuku oštetio na mnogo mesta a ove pak je bio krupan pa je neku i promašio ali je skoro svako stablo oštetio. Prošle godine je cena jabuke oštećene gradom (padalice) bila 22 din i više pa smo mogli da izvučemo bar uloženo (prskanje, rezanje) a ove godine je cena takve jabuke tri dinara“, rekao je za Agropres Ivica Karić.
Karić  se opredelio za uzgoj jabuke ali u ovoj voćnoj vrsti ne vidi budućnost.

Voće,Foto:RTV

“ Ja kao mlad proizvođač sa oko 400 sanduka jabuka ili oko 6.000 kg. mogu da uzmem oko 18. 000 dinara. To ne može da poklopi ni pet tretiranja ove voćne vrste a da ne pominjem ostalo.  Pa se ja onda pitam kako mi mladi ljudi i proizvođači da nastavimo da se bavimo voćarstvom  sa ovakvim cenama, kad za jedan  kilogram jabuka nemaš da kupiš ni jednu žvaku na komad u prodavnici! A potrebno je čak 10 kg. prve klase jabuke za jedan litar nafte“, tvrdi Karić.
Rusko tržište  ne dozvoljava ni najmanja oštećenja. S toga jabuke poput Karićevih mogu ostati samo na domaćem tržištu.
„Za sada sam je skladištio u podrum, hladnjaču nemam. Dokle će tako moći da stoji ni sam neznam, sigurno je da će vremenom izgubiti kvalitet. Da je prodam za tri dinara to je stvarno sramota, pokušaću da je ponudim na našim pijacama ukoliko ima kupaca. Verujte da se narod radije odlučuje za one jabuke u marketu koje su po 80 dinara a ustvari to je ova naša jabuka samo se drugi bogate na našim leđima. Svestan sam da Rusi ne dozvoljavaju ni najmanja oštećenja ali ova jabuka je kvalitetna i zdrava sad što ima po neku tačkicu to je od grada“, navodi Karić.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!