Vesti

Grad zamenila selom i iskoristila prednosti plodnog Zablaća za proizvodnju kiselog kupusa

Foto: Agropress

Odluka da grad zameni selom koje je prepoznatljivo po najvećim povrtarima koji u dolini reke Morave uzgajaju kupus odličnog kvaliteta ,pokazala se kao uspešna ,jer bilo je dovoljno da primarni proizvod preradi i dobije gotov,u vidu kiselog kupusa.

Foto: Agropress

Sonja Gugović iz sela Zablaće kod Čačka isključivo saradjuje sa mladim kooperantima i planira zapošljavanje mladih koji su odlučni u nameri da ostanu da žive na selu i bave se poljoprivredom Za sebe kaže da se odvažila da dodje u selo i iskoristi potencijale koje ono ima.Upravo na njivi u dolini zapadne Morave vredan domaćin može da odgaji čak 120 tona kupusa po hektaru, pa je logičan sled da upravo ovo povrće bude preradjeno i kao takvo pronadje kupce na domaćem i stranom tržištu.

Foto: Agropress

“ Proizvodim glavicu,list i ribanac,uglavnom je to sorta “ bravo” ,mada sam odlučna u nameri da zajedno sa kooperantkinjom iz susednog sela nastavim saradnju,pa je namera da napravimo jednu oglednu njivu sa eskalibur sortom koja je slična bravo sorti,ali je bakteriološki otpornija”,kaže za Agropress Sonja Gugović.Sonja je za kooperante birala isključivo mlade povrtare koji su odlučni u nameri da ostanu na selu .

Foto: Agropress

“ Volim da biram usitnjena gazdinstva i pružim šansu mladima,jer svaki početak je težak.Omladina hoće da radi, oni su tačni i precizni,a to potvrdjuju i moji kooperanti” ,dodaje Gugović za Agropress.

Foto: Agropress

Sonja očekuje da će dobiti bespovratna sredstva za koje je konkurisala u okviru podrske Razvojne agencije Srrbije za započinjanje novog posla, pa će sredstva usmeriti ka proširivanju proizvodnje i otvaranju novih tržišta.

 

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!