Vesti

Greške u ishrani tovnih svinja

Postoje mnoge greške u ishrani tovnih svinja. Ipak najčešća greška i sa najvećim posledicama je ona, gde se svinje u Srbiji i danas, kao i pre stotinak godina, hrane krajnje neracionalno, neizbalansiranim obrocima, najčešće samo sa kukuruzom, uz eventualni mali dodatak mekinja.

Ovo se najcesce radi pod izgovorom da je kukuruz sopstvena, proizvođačeva hrana, koju ne mora da kupi sa strane i da je tako najjeftinije. Međutim, to je velika zabluda i osnovna greska koja ogromno kosta proizvodjaca svinja. Tako umesto da hrani svinje izbalansiranim obrocima i ostvari prirast od 620 do 650 grama dnevno, uz utrošak od 3,3 kg hrane za 1 kg prirasta, proizvođač koji hrani svoje svinje samo kukuruzom (prekrupom u najboljem slučaju), ostvaruje prosečan prirast od oko 500 grama dnevno uz utrošak od preko 4,5 kg hrane za 1 kg prirasta.

Na taj način nepotrebno se troše ogromne količine kukuruza u Srbiji, a takva proizvodnja svinja neopravdano poskupljuje. To svakako donosi nezadovoljstvo i poljoprivrednim proizvođacima i kupci.

Izvor: Poljoprivredni savetnik

Ostavite komentar

error: Content is protected !!