Vesti

Guča – jedino mesto gde se krompir ne vadi, već bere i jedino gde raste zaboravljena sorta mesečar

foto: Agropress

Lučani – Od kada je pre više od deset godina Centar za krompir Guča prestao da proizvodi semenski materijal, inostrana semena preplavila su domaće tržište. Poslednjih pet godina okupljeni tim stručnjaka pokušava da oživi domaću semensku proizvodnju krompira prve klase. Tako ovaj centar godišnje proizvede oko 300 tona elite, služeći se najsavremenijim tehnologijama i šireći sortiment.

U obnovi domaćeg semena najtraženije krtole pomažu im nove tehnologije, koje ovaj institut pionirski istražuje. Naime, osim u zemlji, oni krompir gaje u vazduhu, odnosno aeroponici.

„Gajeću u aeroponici mi smo uspeli da dobijemo između 15 i 20 krtola krompira, za razliku od dve do pet krtolica koje se dobijaju gajeći seme u supstratu. Dakle, koeficijent multiplikacije ovom tehnologijom povećan je i do šest puta” – objašnjava prof. dr Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i član stručnog tima Centra za krompir u Guči.


Prof. dr Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i član stručnog tima Centra za krompir u Guči

Pored prvoklasnog bezvirusnog semena zvaničnih sorti, kao što su kleopatra, dezire, agria, sinora i kenebek, tim stručnjaka uspeo je da oživi autohtonu i zaboravljenu sortu krompira mesečar, koji će se od sledeće godine gajiti u dragačevskim njivama.

„Poslednjih godina mi jurimo prinos, a sa prinosnim sortama se često gubi kvalitet, pa se potrošači pitaju šta je sa ovim sortama, zašto nemaju ukus. E, pa mi ćemo uskoro tržištu ponuditi kvalitetnu staru, izuzetno ukusnu, sortu koja je i prinosna i daje dobre rezultate u našim uslovima, a seme će biti bez virusa i u klasi super elite i elite” – rekao je profesor Broćić.

A, da bi seme došlo do krajnjih kupaca, a zatim i na domaće trpeze, potrebno je da stručni tim u kontrolisanim uslovima prati razvoj biljke tokom četiri godine.


„Seme prvo proizvodimo u laboratoriji, zatim radimo paralelno i aeroponski sistem i proizvodnju u supstratu. Naredne godine se te krtole iznose u polje i od njih se dobija super elita. Mi praktično ovde imamo dve generacije u zaštićenom prostoru, jedna u laboratoriji, druga u mrežanicima, a zatim dve generacije u polju do dobijanja elite” – kazao je Broćić i dodao da ovaj Centar polako vraća staru slavu, idući ukorak sa savremenim tehnologijama, a domaćim kupcima nudi izbor da biraju između uvezenog i ovdašnje proizvedenog semena.

Guča je u ovom trenutku jedino mesto u Srbiji gde se krompir ne vadi, već bere, i jedino u svetu gde se proizvodi sorta mesečar, koja će zasigurno u narednim godinama postati omiljena među kulinarima. Pored toga, Centar za krompir, ukoliko se u njega ulože dodatna sredstva, mogao bi da postane ozbiljan konkurent holandskom i nemačkom semenu, koje dominira na domaćem tržištu.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!