Vesti Poljoprivreda

SORTA MALINE „HIMBO TOP“ ODOLEVA MRAZU (Video)

Iako je zapadna Srbija prepoznatljiva po proizvodnji maline,retko se može čuti da se neki voćar odluči za gajenje sorte himbo top i to u selu koje se proslavilo po najvećim proizvodjačima kajsije,Miokovcima. Djordje Todorović pre godinu ipo dana zasadio je malinjak koji je opstao uprkos aprilskom snegu i mrazu.

Veoma rodna,samooplodna dvoroda sorta krupnih plodova prosecne mase 6 do 8 grama i laka berba samo su neki od razloga zbog cega se Djordje Todorović odlučio za izbor sorte himbo top.

“Specifična je po tome što branje duže traje,što se kosi,neverovatno je bujna sorta i ima veliku rodnost.Ima vrlo krupne plodove,lepo izgleda,ima masivan plod i vrhunska je sorta za sveže stanje.Trenutno svi koji se bave proizvodnjom maline kažu da je jedna od najboljih sorti”,kaže Todorović za Agropress.On dodaje da je pre same sadnje radio analize zemljišta kako bi utvrdio kvalitet.

“Parcelu sam izdelio na nekoliko parcelica,neke manje od 20 ari ,pa smo vadili uzorke pre sadnje.Promenili smo kompletnu strukturu zemljišta,kako mehaničku tako i hemijski sastav zemljišta.Recimo,prošle godine,pre same sadnje bacili smo oko 130 tona stajskog djubriva.Ove godine dodali smo nekih biorazgradivih djubriva izraelskog proizvodjača koji se brzo razgradjuje u zemlji.Što se tiče analize zemljišta,radimo u samim zasadima,kao i pre formiranja i podizanja zasada.Kvalitet zemlje je prosečan jer taj osnovni pokazatelj kvaliteta je procenat humusa gde kod nas iznosi tri,tri po do pet posto,kaže Djordje Todorović.

Malinjak površine dva hektara i sedamdeset ari biće proširen sa još dva ipo hektara sa istom sortom maline.

“Miokovci su šestdesetih godina prošlog veka bili prepoznatljivi po proizvodnji maline i rekorderima koji su ovo voće proizvodili po hektaru ili aru.Nadmorska visina je odlična,sastav zemlje je dobar,mora da se poboljša i svakako da predstoji veliki rad”,odgovara mladi voćar na pitanje novinara Agropressa zbog čega se odlučio da zemlju kupi baš u Miokovcima i započne proizvodnju sorte za koju se voćari zapadne Srbije slabo odlučuju.

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!