Vesti Video

I pored loše cene Ariljci ne odustaju od malinarstva

Foto: Agropress
Foto: Agropress

Arilje – Dragan Racković  iz Arilja pod malinama ima na destine ari, a proizvodnjom ovog voća bavi se godinama unazad. Kako kaže,  zarada je uvek diskutabilna i pod znakom pitanja, jer niko ne vodi računa koliko seljak zaista uloži sredstava da bi se dobio finalni proizvod.

“Kad bi ušli u kalkulaciju i kad se sve sabre i pođe čak od kondura koje nosimo u malinjaku, preko ulaganja u hemisjka sredtva i prihranu, pa do cene branja, malina bi trebalo da košta oko 300 – 400 dinara. Ja sam samo za đubrivo ove sezone dao preko 300 hiljada dinara, jer u proizvodnju mora da se ulaže, a na kraju te niko ništa ne pita, već daju cenu koja njima odgovara”, kaže Radojica za Agro pres.

Za Dragana kao i za ostale malinare ova godina ne može da se upiše kao jedna od boljih, jer loši  vremenski uslovi i niska otkupna cena predstavljali su problem.

“Kraj sezone svi su dočekali sa vrlo malom zaradom. Ne samo malinari, već i drugi voćari. Viškovi su skladišteni u lokalne hladnjače, kojih na teritoriji Arilja ima poprilično”, rekao je u izjavi za Agro pres, zamenik predsednika opštine Arilje, Branko Vukajlović.

Foto: Agropress

Malinari su svesni da od proizvodnje crvenog zlata više ne može da se zaradi kao nekad, ali ipak ne odustaju, jer su u svoje malinjake uložili godine rada i truda.

“Arilje je opština koja živi od poljoprivrede, prvenstveno od voćarske proizvodnje. I siguran sam da meštani  neće odustati iako su ovu sezonu završili sa lošim rezulatatima. Mi kao lokalna samouprava pomoći ćemo koliko smo u mogućnosti, kroz subvencije da se naši poljoprivrednici što bolje pripreme za predstojeću sezonu”, istakao je Vukajlović.

Udruženja malinara iz ove opštine su aktivna u borbi da se izbore za bolje uslove i veću cenu, a resorno ministarastvo je već ispunilo pojedine zahteve.

Agro Pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!