Vesti

Idealni uslovi za razvoj pšenice u MO, nakon otapanja snega voćarima se savetuje obavezno đubrenje

Foto:RTV

Čačak – Vremenski uslovi su idealni za zimsko mirovanje voćaka, čija se rezidba vrši u ovom periodu, ali kada je reč o Moravičkom okrugu nešto se slabije odvija. Ono što se posebno savetuje, jeste osnovno đubrenje“, kaže za Agropress Branko Tanasković ,savetodavac PSSS Čačak.

Branko Tanasković, savetodavac PSSSČ, Foto: Agropress

,,Savet je da svi voćari obave osnovno đubrenje, nakon otapanja snega, jer rokovi su na izmaku. Svi su uslovi da ćemo zimsko mirovanje voćaka imati sa apetitom ove godine, jer posle rodne godine same voćke su u punom mirovanju. U svim zasadima, svi fiziološki uslovi smanjeni su na minimum, samo za prezimljavanje tako da trenutne zimske temperature i mrazevi ne mogu nauditi zasadima’’ dodao je Tanasković.

,Vremenski uslovi su idealni za razvoj pšenice, ali u nekoj normalnoj godini, setva je kasnila, pa je u MO zasejano oko 4000 hektara od planiraih 6000. Imajući u vidu da je prošle godine zasejano 9000 hektara, evidentan je manjak površina za pšenicu’’, kaže za Agropress Milan Damljanović iz PSSS Čačak.
On ističe da je ove godine 90 odsto pšenice ušlo u fazu jednog do dva lista, kada je ona dosta osetljiva, ali na sreću ekstremno niskih temperatura nije bilo, a snežni pokrivač doprineo je da bude zaštićena.

 

Milan Damljanović, savetodavac PSSSČ, Foto: Agropress

Poljoprivredna stočna služba apelovala je proizvođače da povećaju normu setve u setvenom periodu, tako da oni koji su posejali 280 do 300 kilograma semena i koji imaju gušće useve, neće biti na manjku, čak će dobiti i na kvalitetu.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!