Vesti

Istine i laži ariljskog malinogorja iz ugla Vlada Stankovića, malinara iz sela Mirosaljci

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

Arilje- Mnogi malinari sa neizvesnošću ulaze u ovu sezonu, neki su odustali od malinjaka i ulaganja, razočarani cenom, ali i nemogućnošću da pokriju troškove ulaganja, kaže za Agropress Vlade Stanković, malinar iz ariljskog sela Mirosaljci, koji se na samom početku razgovora osvrnuo na dosadašnje aktivnosti Nacionalnog saveta ua malinu.
“ Država je reagovala na vreme i osnovala Radnu grupu na kojoj je tema bila i cena koštanja proizvedene maline. Šta je postignuto, nije postignuta cena koja će biti plaćena proizvodjaču, nego postignuta okvirna cena na bazi osam tona proizvedene maline po jednom hehtaru koja bi iznosila 139,30 dinara za kg proizvedene maline. Na to bi trebalo dodati plus neku zaradu koju mi proizvodjači očekujemo da nam neko plati, a taj neko nije država, niti je sa hladnjačarima dogovarana cena”, kaže Stanković za Agropress.

Stanković; Prvi ugovori hladnjačara i malinara, akontna cena maline 120 dinara?
Predstavnici Udruženja Vilamet i Saveza srpska malina prisustvovali su sastanku koji je organizovala PK Užice.
“ Bili su i najdominantniji hladnjačari sa ovog područja, hladnjača Stanića, Ljubojevića, Trgoagenta iz Karana i jedan požeški hladnjačar i dotakli smo se i cene maline. Da budem iskren, oni zvanično nikakvu cenu nisu istakli, ali je gospodin Ljubojević rekao da pravi ugovore na 120 dinara za početak, a ako bude nekog kvaliteta, on je spreman da ide sa cenom gore, ako ne, to će biti cena za prvu klasu i već se prave ugovori sa proizvodjačima”, kaže Stanković.
Ovu informaciju vlasnik Sirigojno kompani, Rade Ljubojević potvrdio je već u martu ove godine, za ivanjički mediji i istakao da je proizvodjačima ponudjena akontna cena maline od 120 dinara i da će zahvaljujući kupljenim hladnjačama u Ivanjici, Šapcu i Bajinoj Bašti , svi proizvodjači kojima budu odgovarali uslovi, ugovore moći da potpišu do 20. aprila, prenela je Info liga.

Vlade Stanković, malinar iz sela Mirosaljci, opština Arilje, Foto: Agropress

Cena od 120 dinara je uništenje srpske maline, tvrdi Vlade Stanković
“ Da bi malinari opstali, moraju pokriti troškove ulaska u malinjake, a sa cenom od 120 dinara to je nemoguće i to je uništavanje srpskog malinarstva. Ne mogu se pokriti ni najosnovniji troškovi ulaska i uredjivanja malinjaka, da se baci veštačko djubrivo, da se odrade tretmani, razne hemije, da se plate radnici, hrana. Ipak, moram istaći da je sastanak koji je organizovala PK Užice prošao odlično, akcenat je stavljen na sadni materijal, hemijsku zaštitu i adekvatnu primenu sredstava koja se koriste u malinjacima, na noro virus koji izgleda najviše boli hladnjačare koji rade direktan izvoz za Evropu “, kaže Vlade Stanković za Agropress.

Malinjaci ariljskog kraja, Foto: Agropress

Sa kojom cenom bi malinari bili zadovoljni da li su prinosi maline osam tona po hektaru?
“ Količina od osam tona je uzeta na bazi prošlogodišnjeg roda, što ja odgovorno tvrdim da nije bilo ni pet tona. Radna grupa je to uradila na osnovu pretprošle i prošle godine i došla do cifre do osam tona po hektaru i to košta proizvodjača 139,30 dinara po kilogramu proizvedene maline. Ako znamo da fabrika pod otvorenim nebom proizvodi malinu i neki trgovac zaračunava neku maržu od 20 – 30 odsto, normalno je i da ovaj mučenik koji radi na selu ima neku zaradu od 20 do 30 dinara. Tada dolazimo do cene koja treba da bude 1,40-1,45 evra po kilogramu prve klase i onda možemo da kažemo da lakše dišemo , mi koji se ozbiljnije bavimo malinarstvom”, kaže Stanković za Agropress.

Foto: Agropress

Stanković na 7,26 hektara proizvodi maline, a prošlogodišnje prinose ocenjuje sa “ ne ponovilo se”.  Usled loše godine, loše su prošli i malinari i hladnjačari.
“ Hladnjačari imaju prepune hladnjače brloga od prošle godine, njima je ostala neprodata druga klasa , sve te lomove koje su otkupljivali sada moraju da prodaju po ceni od 65 dinara “, kaže Stanković i dodaje da se u medijima neprestano plasira da se malinari i hladnjačari svadjaju, a da su oni , misleći na malinare prezadovoljni sastankom koji je organizovala PK Užice i atmosferom koja je vladala tokom sastanka koji vodi u pravcu dogovaranja cena koja će biti na obostranu korist.
Ujedno se osvrnuo na situaciju sa pojedinim udruženjima koja u javnost iznose, kako kaže, netačne informacije.
“ Zamoljavam sva udruženja koja izlaze “odfrlje “ u javnost, da to ne rade ,jer ide na štetu proizvodjača i hladnjačara, niko nema pravo da izadje u javnost i kaže da je nešto dogovoreno sa Vladom, a to u stvari nije dogovorena cena , već neki okvirni deo. Kada se dvoje ljudi dogovora oko nečega, jedan treba da kupi i plati, a drugi da proda, znači, ništa nije dogovoreno već je okvirno postignut Sporazum koji je dokazao šta košta jedan kilogram proizvedene maline”, kaže Vlade Stanković, malinar iz ariljskog sela Mirosaljci.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!