Vesti

Ivana Gudurić, najglasniji borac za selo i prava žena u pribojskim selima

Foto: Agropress

Priboj – U pobrdjima Kratova, 12 km od Priboja ostali su oni koji zaista vole selo, medju njima je i porodica Gudurić koja nije želela da napusti dedovinu. Kada je pre 20 godina Ivana prekoračila prag svog novog doma, znala je da će tu i ostati.
“ Ovde imam uslove za život kakav želim, bitan mi je sat odmora koji ja provodim u prirodi, pijem kafu u miru, u zdravoj sredini, a ujedno moja porodica i ja znamo šta jedemo i pijemo jer smo hranu proizveli na sa svojoj zemlji”, kaže Ivana za Agropress.

Ivana Gudurić, majka, supruga, domaćica, poljoprivrednica, odbornica, selo Kratovo, opština Priboj, Foto: Agropress

Pored svakodnevnih obaveza u kući, njivi i štali, Ivana nikada ne bi napustila kratovska brda, a nije joj stran život u gradu gde radi kao medicinska sestra , ali svoju porodicu sa suprugom i troje dece vidi na selu.
“ Tvrdim da na selu može odlično da se živi, samo kada se pametno razmišlja i pametno radi”, dodaje Ivana za Agropress.

A kada je Ivanina svekrva Radina pre 50 godina došla u kuću Gudurića živelo se u zajednici sa 12 toro čeljadi, a njen glas slabo se čuo.
“ Niko me ništa nije pitao, od mene se očekivalo samo da radim, a radila sam sve redom, krave i ovce čuvala, išla u njivu, kopala, orala sa volovima ne samo kod sebe već i kod drugih, išlo se u nadnicu tako da nema njive u Kratovu i okolini gde nisam radila” ,kaže Radina za Agropress.

“ Vremena su bila drugačija, žena se ništa nije pitala, od nje se očekivalo samo da radi „, kaže Radina Gudurić, Ivanina svekrva, Foto: Agropress

Vremena su se, kaže Ivana promenila, pa se danas glas žene i u selu daleko čuje. Ivana je i odbornica u Priboju, ali aktivna je i u svom selu.

“Vladaju predrasude, pa su problemi takve prirode da ženi često ne veruju da može da donese promene, ali tu sam da ih za kratko vreme razuverim, u dve rečenice. Onda uglavnom zaćute jer shvate sa kim imaju posla”, kroz osmeh dodaje Ivana koja je odbornica SO Priboj.

Majka, supruga, domaćica, poljoprivrednica, odbornica, Ivana Gudurić, Foto: Agropress

Ivana je zaslužna za pokretanje akcije obnove Doma u MZ Kratovo zahvaljujući kome su meštani ovog sela dobili renoviranu salu Omladinskog doma u Kratovu višestruke namene poput održavanja sastanaka i skupova, porodičnih veselja, seminara, prezentacija, a sve je to u velikoj meri oživelo je duh sela i dalo primer drugim mesnim zajednicama u ovoj opštini.
Žene se teško odlučuju da se bave politikom i da kao odbornice donose odluke na dobrobit zajednice, kažu iz Odbora za rodnu ravnopravnost u ovoj opštini.

 

“ Žene se teško odlučuju da se politički aktiviraju i da kao odbornice donose odluke na dobrobit čitave zajednice“, kaže Sanja Manović iz Odbora za rodnu ravnopravnost, Foto: Agropress

“ Jako je teško animirati žene u gradu, odbornice da se više aktivirajui  donose odluke, a mižete zamisliti koliko je teško animirati žene u ruralnim sredinama na kojima je praktično sve, domaćinstvo, porodica, kuća. Ivana je primer kako društveno aktivna žena može doprineti ne samo sredini u kojoj živi, selu Kratoviu, već i opštini Priboj“, kaže Sanja Manović.

Ivana selo hvali i u selu živi i bori se za svoja prava i prava svih žena.

Agropress

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!