Nekategorizovano

Ivanjički krompir – najkvalitetniji i najprodavaniji u Srbiji

Foto: Agro Pres
Foto: Agro Pres

Ivanjica – Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome jeste poseban mikroklimat kojim odlikuje ovo područje.

Upravo zbog toga, na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog područja, jer su seljani zasadili na hektare ovog povrća.

Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.

“Ova godina je bila berićetna, gde se motkom udari iskopaju se dobri prinosi. Na pojedinim njivama prinos je bio i do pet vagona, 2,5 kilograma po kućici, pa na naša tri zasađena hektara ukupan prinos je bio oko 15 vagona, što je izuzetno. Ove godine zadovoljni smo i cenom od 30 dinara po kilogramu, i koliko god proizvedomo ove naše ivanjičke krtole toliko i prodamo”, kaže Dobrivoje za Agro Press.

Ne može svaki krompir biti kao ivanjički, foto: Agro Press

Ne može svaki krompir biti kao ivanjički, foto: Agro Press

Krompir iz zapadne Srbije važi za najkavlitetniji, sa posebnom artomom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.

“Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude ratresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija”, objašnjava Predrag Nikolić za Agro Press, proizvođač krompira iz ivanjičkog sela Dubrava.

Predrag Nikolić, foto: Agro Press

Predrag Nikolić, foto: Agro Press

Prema rečima njegovog oca, Momčila Nikolića, posebna klima i nadmorska visina veća od 1000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.

Momčilo Nikolić, foto: Agro Press

Momčilo Nikolić, foto: Agro Press

“Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temeratura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira”, rekao je Momčilo Nikolić.

Agro Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!