Некатегоризовано

Ивањички кромпир – најквалитетнији и најпродаванији у Србији

Фото: Агро Прес
Фото: Агро Прес

Ивањица – За ивањички кромпир кажу да је најквалитетнији, а разлог томе јесте посебан микроклимат којим одликује ово подручје.

Управо због тога, на висовима планина Мучањ и Јавор нема празног подручја, јер су сељани засадили на хектаре овог поврћа.

На имању Добривоја Крсмановића из Катића расте кромпир тежине и до два клограма. Рецепт за то су како каже, добро семе, добра њива и велики рад, а кад се сви ови услови испуне одличан род не изостаје.

“Ова година је била берићетна, где се мотком удари ископају се добри приноси. На појединим њивама принос је био и до пет вагона, 2,5 килограма по кућици, па на наша три засађена хектара укупан принос је био око 15 вагона, што је изузетно. Ове године задовољни смо и ценом од 30 динара по килограму, и колико год произведомо ове наше ивањичке кртоле толико и продамо”, каже Добривоје за Агро Пресс.

Не може сваки кромпир бити као ивањички, фото: Агро Пресс

Не може сваки кромпир бити као ивањички, фото: Агро Пресс

Кромпир из западне Србије важи за најкавлитетнији, са посебном артомом и укусом. Познат је и ван наших граница , па се на пијацама и увозни често потписује као да је из овог краја. А ево како да знате да ли је кромпир који купујете заиста ивањички.

“Кад га узмете у руку, земља око њега буде ратресита и песковита, а не буде црна као да сте га спремили за поховање у угљеној прашини. Кад га пресечете структура му је јасна и чиста, без икавих линија”, објашњава Предраг Николић за Агро Пресс, произвођач кромпира из ивањичког села Дубрава.

Предраг Николић, фото: Агро Пресс

Предраг Николић, фото: Агро Пресс

Према речима његовог оца, Момчила Николића, посебна клима и надморска висина већа од 1000 метара разлози су зашто је управо ово поднебље идеално за производњу кромпира.

Момчило Николић, фото: Агро Пресс

Момчило Николић, фото: Агро Пресс

“Не може кромпир у пољу бити као на брду, на висини је 40 посто бољи без обзира где је. Овде код нас је одлична мешавина три медитеранске климе, темература не прелази 30 степени зато наш кромпир има посебан квалитет. Најбоље је узорати у јесен, и никако не прескочити домаћи природни стајњак, јер је то веома битно. Без доброг стајњака, нема доброг кромпира”, рекао је Момчило Николић.

Агро Пресс

Оставите коментар

error: Content is protected !!