Vesti

IZ ZLAKUŠKE GRNČARIJE NAJSLADJE SE JEDE

U Zlakusi kod Užica grnčarija se pravi na isti način kao pre 300 godina. Ovaj zanat oživeo je selo,a Zlakusa je postala čuvena po zemljanim loncima.

Dvadesetpetogodišnji Aleksandar Tešić iz Zlakuse nakon srednje škole dohvatio se ručnog kola i grnčarskog zanata, koji se u njegovoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Tajne zanata naučio je od oca Dragana, a svoj prvi posao ne bi menjao.

Aleksandar je jedan od 40 grncara u Zlakusi. To je jedino mesto u kome se zadržala vekovima stara tehnika izrade grnčarskih predmeta, ručno na drvenom točku.Zemljano posudje izradjuje se od gline i mlevenog kamena kalcita.

Ni jedne od  dve osnovne  sirovine nema u Zlakusi , kamen se vadi i doprema iz susednog Rupeljeva, a glina iz Vranjani.,ali majstori su iz Zlakuse.

Grnčari kažu da robu prodaju u svom selu ili na vašarima širom Srbije, a za hranu iz zemljane posude tvrde da je najukusnija. 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!