Vesti

Jabuka kao paradajz

Srbija ove godine dobija jednu od najatraktivnijih sorti jabuka – čuveni brend red mun. Ne samo što im je kora jarkocrvena, već je i mesto ove izuzetno u kusne voćke – crveno.

Jabuka stvorena u Francuskoj, zasad se uzgaja samo u zemlji gde je “rođena” u Italiji. Eksluzivu u našoj zemlji dobiće kompanija “Delta agrar”.

“Delta agrar” će uzgajati i sortu pink lejdi koja je prvi i najznačajniji svetski brend jabuka.

U Evropi pink lejdi uzgajaju samo tri zemlje – Italija, Francuska i Španija.

Zoran Đogić iz Delta agrara kaže da je neobično teško proći testove koje vlasnik brenda postavi pred zainteresovanim proizvođačima.

“To podrazumeva proveru klimatskih i zemljišnih uslova za uzgoj jabuka, obučenost i ozbiljnost proizvođača. Delta agrar je krajem prošle godine dobila licencu za uzgoj jabuka za domaće tržište, a od pre nekoliko dana i za plasman ove sorte u Rusiji”, kaže Đogić.

On navodi da sorte jabuke PM-1 i RS-1 čine brend red mun, karakterisične su zbog crvene boje mesa i beru se u septembru i oktobru. Nastale su ukrštanjem mnogih sorti tokom prethodnih dvadesetak godina.

Ono što ove jabuke izdvaja od konkurencije jeste i mogućnost skladištenja na duže vreme. To znači da će biti pristupačne potrošačima tokom cele godine, za razliku od mnogih drugih koje su na policima samo tokom sezone. Ove jabuke su dobre i za preradu, jer daju crveni postojan sok.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar

error: Content is protected !!