Вести

Јагњади нема ни за Ибарску, а камоли за Кину

Фото: rasneovce.com
Фото: rasneovce.com

Са тренутним бројчаним стањм у сточарству тешко ћемо ”напасти“ Кину јунећим и јагњећим месом. Зато је неопходно уложити у куповину товне јунади и јагњади.

Преференцијални извоз јунећег и јагњећег меса у Кину најављен је још крајем 2015. године. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић управо је најавио да ће у мају у Кини бити потписан споразум који ће омогућити извоз меса на кинеско тржиште.

“Имамо три сертификована објекта за извоз јунећег и јагњећег меса у Кину. У мају идем да потпишем споразум о безбедности хране са кинеском Агенцијом за безбедност хране“, рекао је Недимовић. Како рече, шест кинеских компанија заинтересовано је за прераду меса из Србије.

По најави министра рекло би се да смо ближи том извозу. У међувремену, за протеклих годину и по дана, уместо да се производња јунећег меса повећа, и не само због Кинеза, она је у прошлој години спала на најнижу цифру од око 75.000 тона, каже Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ.

Пре пет-шест година производили смо 100.000 тона, подсећа он. То је, наравно, последица малог броја говеда и товних јунади.

Од 1990. године број говеда у Србији је у сталном паду. Тада их је било око два милиона, подсећа агроекономиста Милан Простран. За десет година број се смањио на милион и по, да би према Пољопривредном попису из 2012. цифра била сведена на око 900.000. Товних јунади је тек између 15.000 и 20.000.

Спрам те је и слика нашег извоза. Тако је Србија 1990. године у свету продавала 30.000 тона “беби бифа“. После укидања санкција, од 1996. добијен је годишњи контингент за извоз “беби бифа“ у земље Европске уније од 8.875 тона. Тој количини се никада нисмо ни приближили.

Извоз “беби бифа“ је опадао из године у годину. Тако је 2008. извезено укупно 1.700 тона, следеће године мање од 1.000 тона, да би 2015. године извезли само 315 тона. Прошле године извоз је износио око 400 тона “беби бифа“, а укупно говеђег меса 1.600 тона. Количина која би, по речима Пространа, била довољна за једну улицу у Пекингу.

Гулан објашњава да извоза није било јер немамо јунади у тову. За 10.000 тона “беби бифа“ потребно је, како каже, најмање 100.000 јунади. То јунади што гајимо највећим делом подмирује домаће потребе, а део стигне и из увоза.

Илегалан извоз стабилан

За разлику од драматичног пада легалног извоза јунетине, онај нелегални “прекодрински“ је стабилан. Сваке године око 5.000 јунади, односно 25.000 тона јунетине пређе Дрину. Ништа боље није ни са овцама, по последњем попису било је укупно 1.700.000 грла. Само на пашњацима Старе планине седамдесетих година прошлог века било их је пола милиона. Сада јагњади немамо ни за наше кафане на Ибарској магистрали, сликовито је приметио Простран.

Извор: Б92

Оставите коментар

error: Content is protected !!