Vesti

Jagode opet prve po količini pesticida

Prva na listi poljoprivrednih proizvoda sa najvećim količinama ostataka pesticida i ove godine je jagoda. Na listi su i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika, saopštila Američka radna grupa za životnu sredinu

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda sa najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja sprovodi od 2004. godine. Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od kontaminacije pesticidima.

Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija za 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

U izveštaju koji je objavio Si-En-En navodi se da je i istraživače ove godine iznenadilo to što se među ”prljavim povrćem” našla i ljuta paprika u kojoj je pronađen ostatak otrovnog insekticida koji može da negativno utiče na nervni sistem ljudi. Kako su stručnjaci naveli, svako ko često jede ljute paprike trebalo bi da nabavlja organske ili da ovo povrće pre konzumiranja kuca, pošto se, navodno nivo pesticida tada smanjuje. Prema organizaciji, potrošači koji žele da jedu prljavu desetinu voća i povrća trebalo bi da kupe organsko.

Foto: Agropress

Foto: Agropress

Najvažnija preporuka ove nevladine organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je  vrlo efikasno, a pre upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.

– Voda je dovoljna – kažu naučnici – pošto blagi komercijalni biljni preparati nisu toliko efikasni kako se smatra.

Oglasili su se i proizvođači svežeg voća i povrća koji kažu da kupci mogu da budu mirni jer je, kako se navodi, i njima najvažniji bezbednost hrane koju prodaju.

– Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je reč o svežem voću i povrću i mogu da biraju šta će da kupe i konzumiraju – izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svežim poljoprivrednim proizvodima.

Uporedo s listom „najprljavijih” ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje su najčistije. Na prvom mestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan odsto ostataka pesticida, a onda slede ananas, kupus, luk, mango, dinja, karfiol i brokoli.

Jabuka se najviše tretira, ali nije najrizičnija

Milan Stević, profesor sa Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da ne čudi to što su jagode u vrhu liste jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. Jagoda je, kaže, u fazi zrelosti jako osetljiva, plod joj brzo raste i sazreva i mora se često tretirati posebno protiv truležnica.

Jabuka koja se najviše tretira, i do dvadeset puta zbog čega bi trebalo da je najrizičnija, ipak nije tako jer se dobar deo skoro polovina tretmana završi pre nego što se formira plod. Poslednje tretiranje ide dvadesetak dana pre berbe i kod nje možemo da skinemo koru. Kod jagode je sve to suprotno, a kod ovog ploda je pokožica izuzetno osetljiva i prijemčiva za pesticide – kaže Stević za naš list.

Kada je reč o pranju voća i povrća od pesticida i popularnim metodama poput potapanja u sodu bikarbonu ili čišćenje rastvorom sirćeta i limunovog soka, naš sagovornik kaže da sve ono što ne može da skine mlaz vode teško da može bilo šta drugo. Posebno kada je reč o pesticidima koji su već prodrli unutar ploda. Na pitanje da li pesticidi mogu da se odstrane kuvanjem, kako američki stručnjaci preporučuju u slučaju ljute paprike, on kaže da je to van pameti jer kuvanjem te papričice ona gubi druga svojstva zbog kojih se konzumira.

– Jako mali broj pesticida je termolabilan, pa se ni kuvanjem ne mogu razgraditi. Neka i mogu, ali samo u slučaju pojedinih vrsta povrća koja se inače kuvaju kao što je spanać, kada se dobar deo pesticida odstrani – kaže profesor Stević. On dodaje da je najvažnija stručna i bezbedna primena pesticida jer tamo gde se to tako radi nećemo imati problem ni s jednom namirnicom.

Politika

Ostavite komentar

error: Content is protected !!