Теме

Још нема решења за дугове паора Фонду ПИО

Један бајмочки пољопривредник доспео је у жижу јавности претходних дана због наводне продаје његове земље на име дуга за пензијске доприносе.

Међутим, он сам каже да његова земља није продата, већ да је на њу 2014. године стављена хипотека. Овај паор, Ференц Палашти, један је од многобројних дужника који по основу ПИО доприноса дугују милијарде динара.

Ференц Палашти из Бајмока дугује за порезе и доприносе за пензијско осигурање пољопривредника готово милион и по динара. На име дуга Пореска управа је пре две и по године ставила хипотеку на око 3,5 хектара његове земље. Али та земља, по речима самог Палаштија, а супротно наводима медија, није продата.

“Нису још узели земљу, само је под хипотеком. Али оно што ја нисам добио субвенцију за земљу уназад осам година, онда где су моје паре од субвенција – то више вреди него што сам ја сад дужан”, каже Ференц Палашти.

Тврди да је дужник и његова супруга, а да опомене редовно добија и његов брат који је преминуо пре 27 година. Дугови су почели да се гомилају онда када су раздвојене пореске обавезе за ПИО осигурање и земљиште.

“Онда су људи престали, не само ја, пуно нас и нисмо плаћали јер је то велика сума и мислили смо да то можемо некако избећи, а сад кажу по закону да не може”, каже Палашти.

Он и бројни други пољопривредници из целе земље за неплаћене доприносе дугују више од 90 милијарди динара, без камата. Пореска управа је у 2016. години донела 31 решење о принудној наплати. Донето је једно решење о продаји земљишта и једно о преносу земљишта у државну својину.

У Пореској управи нису могли да нам дају конкретне информације о овом случају јер се оне сматрају- службеном тајном. Као адресе за решавање и проблема других пољопривредника наводе надлежна министарства. А према нашим сазнањима управо данас министар пољопривреде ће се састати с представницима Пореске управе како би се још једном разговарало о могућим решењима овог проблема.

Министарство пољопривреде је једно од три министарства која су више од две године укључени у решавање ове проблематике хиљада ситних поседника који из своје производње не могу да остваре годишње доприносе који су једнаки за све, без обзира да ли имају један или стотину хектара. Према ранијим изјавама, решење треба да буде да се ови доприноси плаћају према величини поседа.

РТВ

Оставите коментар

error: Content is protected !!