Vesti

Kada svekrva i snajka spremaju za Nikoljdan, u Talovićima se dočekuju gosti i treći dan slave

Mrčajevci – Marija i Biljana Talović iz Mrčajevaca krsnu slavu Svetog Nikolu spremaju sedam dana ranije.One su zadužene za spremanje posne hrane, ali i kolača ,koji prema rečima Biljane najviše oduzimaju vremena.

Biljana Talović, Foto: Agropress

“ Posni kolači se spremaju ranije i oni najviše oduzimaju vremena, sve ostalo sprema se uoči Nikoljdana”, kaže Biljana. Ona kaže da tradicionalno za slavu sprema od 20 do 24 vrste posnih kolača jer u ovom delu zapadne Srbije, nije dovoljno da se gostima posluše za dan slave, već da se i spakuje da ponesu kući.
Običaji slavljenja krsne slave razlikuju se od mesta do mesta, kaže Marija koja je više decenija glavna u kuhinji, ali je ove godine snaji predala neka od zaduženja.

Marija Talović, Foto: Agropress

“ Sarma, pasulj i riba su obavezni kada je posna trpeza u pitanju, ali i obilje salata”, kaže Marija.To spremam ja, ali tu je i snajka da pomogne zajedno sa sinom kada treba da se uredi riba i izrenda rotkva. Snajka je vrsna domaćica i pravi kolače svake godine, tako da taj, najveći deo posla, preuzima ona“, dodaje Marija za Agropress.Marijin sin, Biljanin suprug , domaćin je kuće i kađe da pamti vremena kada su zdravice obeležavale početak slave, tako da je ona neizostavna nakon lomljenja slavskog kolača.
“ Kako slavili danas, tako i dogodine, da smo zdravi, srecni i veseli, kako mi, tamo i naši bližnji, srećna nam slava”, kaže domaćin Ljubomir Talović i dodaje da bez vredne žene i vredne majke nema dobre slave, pa nije na odmet da se i danas, trećeg dana Nikoljdana dočekaju gosti.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!